Poszt ITT

Már egy hete csak a Merkelre gondolok

angela merkel  (angela merkel, )
angela merkel  (angela merkel, )

Mindig, meg-megállva. De vajon milyen gondolat bánthatta őt, és min merenghet most egész úton hazafelé?

További kultúrkincsek Németföldről

Farokkal, nem nyelvvel szerezhető sok barát
Elszabadult állatok és a meseszép gyilkos
Hátborzongató kísérlet és egy lenyűgöző mártír
Sok barátja lesz a németeknek

Kész mázli, hogy sűrű programot állítottak össze Angela Merkelnek budapesti látogatásra, ezért ő Bertolt Brecht tanácsát követvén, nem készült komolyabb fejmosásra a vele találkozó politikusokkal. A kiváló német író egyik művébe szerepel az, hogy “Ha siet, akkor ne veszekedjünk, mert egy jó veszekedéshez sok idő kell”. (A pontosság kedvéért: a Kaukázusi Krétakör című drámájában.) Persze végül az illiberális jelző mellett csak nem bírt elmenni szó nélkül.

Továbbra is a klasszikus németektől szemezgetve, nem maradhatunk Thomas Mann idézet nélkül sem. Eltöprenghetnének a Merkellel hétfőn tárgyalók közül többen is azon, hogy “csakis úgy juthatunk valaha is följebb, ha már tudunk kételkedni önmagunkban”.

Még az is lehet, hogy találós kérdéses napja volt a kancellár asszonynak, és Hermann Hesse felvetésével lepte meg a magyarokat: “Ki a nép? A szónok vagy akik őt hallgatják, akik egyetértenek vele, vagy azok, akik köpnek rá és bottal fenyegetik”.

Azt viszont őszintén reméljük, hogy a mai eseményeket összegezve nem Albert Schweitzer ragyogó definícióján morfondírozik Merkel, mely szerint „az ember egy okos állat, amelyik úgy viselkedik, mint egy hülye”.

 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik