Poszt ITT

Nem lesz internetadó

Legalábbis biztosan nem 150 forint gigabájtonként.

A távközlési adó kiterjesztéséből a kormány évente 20 milliárd forint adóbevételt vár. Az adót az internetszolgáltatóknak kellene megfizetniük, beleértve a vezetékes és a mobilszolgáltatókat is. A távközlési törvény tervezett módosítása szerint 150 forint adó szerepel minden megkezdett gigabájt után. Természetesen mindezt a magyar netezők is fizetnék, hiszen a vállalatok valószínűleg továbbhárítják a fogyasztóra a pluszköltségüket.

Véleményünk szerint a netadó bedobott mértéke egy hatalmas kamu. Két okot tudunk elképzelni, a kormányzatra nézve az egyik rosszabb, mint a másik.

1. Elszámoltak valamit
2. Nem számoltak el semmit, ez egy kommunikációs trükk, annak viszont nagyon béna

Elszámolták

Ma Magyarországon senki nem tudja, hogy mennyi a valós netforgalom. A Nemzetgazdasági Minisztérium évi 133 millió gigabájttal becsülte meg a 20 milliárdos adóbevételt, de nem lehet tudni, hogy mi alapján, mert a szakmát most se kérdezték meg. Ennél azonban csak Budapesten jóval több a forgalom. A másodpercenként 20 gigabájtos fővárosi forgalom éves szinten önmagában 100 milliárddal gazdagítaná a költségvetést. Az országos internetszolgáltatók saját adatszolgáltatása szerint, a 2013-as forgalmukra (kb. 630 millió gigabájt) viszont nem 20 milliárd, hanem 200-220 milliárd adóbevétel jutna.

Ennek alapján egyértelmű, hogy a kormány nagyon elszámolt valamit. Vagy a 20 milliárdot vagy a 150 forintot. Szerintünk pusztán annyi történt, hogy elnéztek egy tizedesjegyet. Ha ugyanis 20 milliárd forint beszedése volt a cél, akkor nem 150, hanem 15 forintnak kellene lennie a gigabájtonkénti adónak. És ez azért elég nevetséges a kormány szakértelmére nézve.

Nem számoltak el semmit

Ha a kormány nem számolt el semmit, és nem is kérdezte meg az internetszolgáltatókat, akkor teljesen tudatos politikai lépés a belengetett bődületes mértékű internetadó. Újságíróként jól ismerve a Fidesz kommunikációs gépezetét, csak arra tudunk gondolni, hogy ez egy kommunikációs trükk, aminek az a célja, hogy miután fél Magyarország tiltakozni fog a brutális adó ellen, a kormány ennek hatására nagy kegyesen visszavonja / csökkenti az internetadót, ezzel mutatva, hogy az „emberek oldalán áll”. Úgyhogy le lehet nyugodni, mert boritékolható, hogy a következő 3-4 napban a 150 forintos gigaadó el fog tűnni. 

Mire jó ez az egész?

Elsősorban arra, hogy az internetadóval kiválóan el lehet terelni a közvélemény figyelmét az ősz egyik legforróbb politikai témájáról, az amerikai kitiltási botrányról és annak hátteréről. Vagyis arról, hogy az USA megelégelte: Magyarország látványosan kiszolgáltatja magát Oroszországnak, és ezzel elárulja szövetségeseit és az európai értékeket.

Rogán Antal kedden már be is nyújtott egy törvényjavaslatot arról, hogy az orosz Déli Áramlat akkor is megépülhessen Magyarországon, ha az EU ezt nem engedi.

Elterelésnek ez viszont nagyon béna, ennyi erővel mondjuk jöhetett volna a szexadó is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik