Poszt ITT

Háztáji: Legyen Ön is Simon Gábor!

Legyen végre teljes a demokrácia, és legyen kötelező eltitkolni a bankszámlán pihentetett összeget!

Teljes jóhiszeműségem birtokában kijelentem, hogy hiszek Simon Gábornak, aki lemondott mindenről, pedig a személyéhez kötődő összeggel el tud számolni, annak eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs. Nem is kell magyarázkodnia, mert nekem valójában nem számít a Simon-ügy. A választás sikere múlhat ezen, de szerintem ennél jóval nagyobb a baj.

Éspedig az, hogy a korrupció, a mutyi, bunda, umbulda, kiskapu, kenő- és hálapénz, protekció ellen mindenki gőzerővel küzd. És elbukik. A „Ne lopj!” túl nagy elvárás Magyarországon, ahol lopják az áramot, pedig dúl a rezsiharc, bliccelnek a buszon, kenik az orvost…

Alternatív megoldás kell! A hatalom megszerzése rengetegbe fáj. A támogatásért cserébe állás, megrendelés jár, és rengeteg a macera: pályáztatás satöbbi. A korrupció legveszélyesebb formája mégsem az állami, hanem a hétköznapi, ami mindent visz, mindent behálóz, és teljesen lezülleszti a társadalmat. Megoldás lehet a korrupció teljes demokratizálása. A minap ötletként bedobott sorsolásos demokrácia se rossz, de van sokkal jobb. Ki akar parlamenti képviselő lenni, amikor sokkal zsírosabb állások is vannak? Sokkal gyengébb lenne-e forint, ha sorsolnánk MNB-elnököt, sokkal rosszabbul járnának-e az iskolák, ha bárki lehetne Hoffmann Rózsa?


Fotó: Kummer János

A sorsolásra bárki jelentkezhetne, elmúlna az apátia, hiszen előbb-utóbb mindenki sorra kerül. Senki nem orrolna meg senkire, mert mindenki esélyt kapna arra, hogy megkenhető legyen, a húsosfazék közelébe kerüljön. Ott már csak rajta múlna, adott idő alatt mennyit szed össze. Nem kellene választás, az úgyis pokoli drága. Sokkal egyszerűbb lenne kijelölni, mely titulusok mennyit érnek.

Sorsolás döntene a hatalmi posztokról, amelyeken forgóban válthatnák egymást a magyarok. Nem lennének bűnbakok, egymásra mutogatások. Mindenkinek egyforma esélye lenne arra, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel ügyeskedjen, mutyizzon, bundázzon, umbuldázzon és rövidke hivatali ideje alatt megkeresse az összes kiskaput. Utána mennie kell!

Ezzel létrejönne a teljesen pártatlan, becsületes magyar korrupció. Senki nem kérdőjelezhetné meg a másik bankszámláján eltitkolt milliókat, mert mindenkinek tilos lenne nyílt kártyákkal játszani. Demokratikus korrupciót! Kapjon mindenki egyforma esélyt a mutyizásra!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik