Poszt ITT

Emberkísérlet Hoffmann-módra

Hoffmann (Hoffmann)
Hoffmann (Hoffmann)

Az államtitkár fegyvertelenül küldte frontvonalba a szülők ellen a pedagógusokat, akik semmiről nem tehetnek – véli az AlMa.

Ha korábban nem is, hétfő reggel a napnál világosabbá vált, hogy komoly társadalmi igényeket elégítene ki Hoffmann Rózsa eltávolítása a magyar oktatásügy éléről – írja az Alternatív Magyarországért (AlMa). A mozgalom szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében döbbenetesnek nevezi a köznevelési államtitkár kettős beszédét a „kötelező délutáni foglalkozás” ügyében, amely már nem is annyira kötelező, bár még mindig annak hívják. Az AlMa oktatási kabinetje – a tanévnyitókról kapott visszajelzések alapján – tudatta: köszönőviszonyban sincs a valósággal az államtitkárságnak – a kormány honlapján olvasható – állásfoglalása, amely szerint “társadalmi igényeket elégít ki a kötelező délutáni foglalkozás bevezetése”.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Valójában az igazgatók, tanárok csak kapkodják a fejüket, ők ugyanis még néhány napja is úgy tudták, kötelező az, amit annak hívnak. Őket ennek szellemében tájékoztatták, ők ennek szellemében próbáltak órarendet, tantárgyfelosztást készíteni, gazdálkodni az emberekkel. Az AlMa furcsállja, hogy közben éppen nekik valahogy elfelejtettek szólni, hogy odafent valami változott: a „kötelező” – a magyar nyelv szabályait felrúgva – már nem is annyira kötelező, hanem inkább választható, hiszen bárki kaphat mentességet, aki kér. Az AlMa sem ezt, sem azt nem érti, mi változott időközben, de él a gyanúperrel, hogy „néhány politikusnak közben eszébe jutott, hogy szülő”, éspedig jól szituált.

Az AlMa szerint lehetnek olyan települések, iskolák, ahol valóban életképes lehet az ötlet, amely azonban általános elvárásként fogalmazódott meg korábban. A totálisan megregulázott pedagógusok – mi mást tehettek volna – próbáltak is alkalmazkodni az új helyzethez, amely élesen szembemegy azzal a régi alapelvvel, hogy a gyermek a legfontosabb, amelyre egyébként hivatkozott Balog miniszter a templomi tanévnyitón. Valójában a politika semmibe vett gyereket, szülőt, tanárt, mindegyiküktől elvette az érdemi beleszólás jogát a nevelésbe. Maradt a mentesség kérése.

Az AlMa emlékeztet rá, hogy a jelenlegi faramuci helyzet még csak nem is hasonlít a máshol színvonalasan, valóban gyerekbarát módon működő egész napos iskolarendszerre, ahol nincs házi feladat, helyben biztosítják a különórákat, amelyekre a magyar gyerekeket iskolaidő után viszik el, ha tehetik. És elviszik a jövőben is – emlékeztet az AlMa, amely szerint a vagyonosabb szülők (még a nemzeti érzelműek is) így – noha szinte valamennyi egyéb jogukat megvonta a törvény – gyakorlatilag olyan jogot kaptak, amire nem is vágytak. “Miattuk bármikor ki lehet rúgni egy tanárt, aki alól most hirtelen elfogyhatnak a gyermekek, hiszen a tehetségek gondozására szánt órákat sem az igazgatók szabják meg, hanem az a felsőbb hatalom, amelyet korábban hiába figyelmeztettek éppen ők arra, hogy ez a modell egyelőre működésképtelen.” A 8 óra munka nem az iskolákban lehetne kötelező elvárás, hanem elsősorban azoknál, akik az ehhez hasonló szabályokat megalkotják – írja az AlMa, amely éppen ezért elsősorban a politikusoknak tenné kötelezővé az erkölcstant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik