Poszt ITT

Pintérék halálos segítsége – ásasd el magad!

pintér sándor (pintér sándor)
pintér sándor (pintér sándor)

Jogszabály-módosításokkal csökkentené a Belügyminisztérium a temetési költségeket.

A koncepció része egyebek mellett a szociális temetés bevezetése a rászorulóknak. Az ok: a lakosságnak egyre nagyobb terhet jelent a temetés. A rászoruló rokonoknak szabadon választható, ingyenes alternatívát teremtenének a szociális temetéssel. A temető fenntartójának kellene kijelölni külön parcellát a koporsós vagy urnás szociális temetkezési helyekre, az állam a kellékeket (koporsó, urna, sírjel) biztosítaná. A szociális temetés feltétele lenne a személyes közreműködés: elhunyt felöltöztetése, sírhely kiásása, ravatalozás, búcsúztatás.

A költségviselő szervek kiadáscsökkentése érdekében a tervezet meghatározza a szociális és köztemetés esetén a hamvasztás és a szállítás legmagasabb költségét, valamint a hűtés hatósági díját is. A jogszabály-módosítás kötelezővé tenné a temetkezési szolgáltatók árainak közzétételét, valamint megtiltaná a temetés-felvételi irodák működését a fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézmények kétszáz méteres körzetében.

Fotó: MTI/Beliczay László

Az elgondolás nem rossz, hiszen Magyarországon az öngondoskodás a bányászbéka ülepe alatti. A kabinet javaslata azért is támogatatható, mert bizonyos szempontból ebbe az irányba terelné a nemzetet, amely a felmérések szerint egyébként  sem számít olyan nyugdíjra, amellyel túlélhető az öregkor. Ráadásul a Csináld magad! mozgalomnak nagy hagyománya van Magyarországon, bár vajszínű árnyalatot ad a képnek, hogy elsősorban az átkosban volt népszerű, éspedig a hiánygazdálkodás ellensúlyozására.

A fogyasztói társadalom pragmatizmusához közelebb állna, ha a Belügyminisztérium kijelölné a közmunkások közül a Nemzet Sírásóit, esetleg a Nemzeti Sírásókat. A temetkezési irodákat sem a kórházak közeléből kellene eltiltani, hanem –  újabb módosítással – lehetővé kéne tenni, hogy a Nemzeti Dohányboltok egyben „felvételi irodák” is legyenek, hiszen mindenki tudja, milyen súlyosan károsítja a cigaretta az egészséget. Még korszakalkotóbb jelentőségű előrelépés lenne, ha a temetőket közvetlenül a trafikok mellé telepítenék, mert így a gyászoló rokonság a személyes közreműködés – az elhunyt felöltöztetése, a sírhely kiásása, a ravatalozás és a búcsúztatás – után nyáron elnyalhatna egy fagyit, ősszel, télen pedig a temetés után megihatna egy-egy féldeci jó hazai pálinkát

Ajánlott videó

Olvasói sztorik