Poszt ITT

A görög a legerősebb, a francia a legfiatalabb ez európai szélsőjobbon

Az európai szélsőjobboldal legerősebb pártja görög, a legfiatalabb képviselője francia. A görög neonáciknak az erőszak sem ártott.

Jellemző módon az első pillanatokban az EU és a tagállamok vezetői, valamint az Egyesült Államok elnöke is pozitívan reagáltak az újabb görög parlamenti választás eredményeire. Azok alapján ugyanis matematikai lehetőség nyílt arra, hogy a EU/IMF-megállapodás mellett kiálló pártok, a jobbközép Új Demokrácia és a balközép PASZOK alakítsanak kormányt. A PASZOK taktikai felvetése, hogy a koalícióba a megállapodást elutasító baloldali Szirizát is be kellene venni, már módosíthat az optimista várakozásokon, de az igazi kérdés az, hogy mi történik, ha minden a „helyes forgatókönyv” szerint alakul és a Szamarisz miniszterelnök-jelölt nyilatkozatai szerinti „konszenzusos” kormány jön létre.

Érdemes megnézni a folyamatokat abból a szempontból is, hogy miként változott a pártok mandátumaránya a májusi választáshoz képest.

Párt

Május 6.

Június 17.

Új Demokrácia

108

129

Sziriza

52

71

PASZOK

41

33

Független Görögök

33

20

Kommunista párt

26

12

Arany Hajnal

21

18

Demokratikus Baloldal

19

17

Valóban erősödött az Új Demokrácia, mely az EU szemében leginkább garanciája lehet a megállapodás fenntartásának, az újabb kölcsönök folyósításának, valamint a várakozások szerinti megszorító intézkedések végrehajtásának. Erősödött ugyanakkor a Sziriza is, amely része a szimmetrikus radikalizálódásként leírható folyamatnak, és mint a legerősebb lehetséges ellenzéki párt, az EU-, és euró-párti kormány leghatékonyabb kritikusa lehet.

Még kérdés azonban, hogy vajon a leghangosabb is a Sziriza lesz-e. Némileg visszaesett ugyanis, de valamivel 10 százalék alatti támogatottságával a törvényhozás tagja lesz az Arany Hajnal is, amely a két választás között leginkább erőszakos tv-szereplésével hívta fel magára a nemzetközi nyilvánosság figyelmét, de a parlamenten kívül ennél jóval nagyobb hatása is lehet. Tanulságos, hogy sem a televízión látható, sem az utcákon korábban tapasztalható erőszaknak nem volt számottevő negatív hatása a szélsőséges pártokra nézve.

A parlamenti üléstermen kívül, a szavazatokat tekintve továbbra is többségben vannak azok, akik elutasítják a megállapodást, így ha meg is alakul a kormány, stabilitás aligha várható tőle. A parlamentben ráadásul kifejezetten nehezen kezelhető, hárompólusú rendszer jöhet létre: a centrumpártok a kifejezetten erős szélsőbaloldal és a szélsőjobb között kellene, hogy végrehajtsák népszerűtlen terveiket.

Nem mellékes ezért, hogy komolyan veszik-e az EU vezetői azokat a felvetéseket, amelyek immár az euró megtartását támogató pártok körében is elhangzanak a megállapodás feltételeinek enyhítése kapcsán. Egy megállapodáspárti kormány és az IMF-EU feltételeket élesen elutasító ellenzéki oldal, benne több radikális, köztük egy szélsőjobboldali politikai erővel ugyanis nyilvánvalóan legfeljebb az alapkonfliktus elhalasztását jelentheti, feloldását nem.

A leendő görög kormány enyhítés iránti kérései ráadásul újabb konfliktusokat, törésvonalakat támaszthatnak a vezető EU-tagállamok között is. A francia nemzetgyűlési választáson az elnökválasztás győztese, Francois Hollande stabil szocialista többséget tudhat maga mögött. A nemzetközi sajtó máris felruházta a növekedéspárti párti címkével, ami adóztatást és állami költekezést egyaránt jelent majd. Az 1980-as évek óta először szerzett mandátumot a Nemzeti Front. Igaz, a párt csak két helyet szerzett, ráadásul Marine Le Pen pártelnök ki is kapott a körzetében, de unokahúga, a 22 éves Marion Marechal-Le Pen mandátumot tudott szerezni, annyit azért biztosan jelezve, hogy erősödött a bevándorlás-ellenes és EU-kritikus politikai erők hatása a válságtól leginkább sújtott déli államoktól nyugatabbra és északabbra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik