Poszt ITT

Orbán a gyarmatosítónál

Két Orbán van: a szabadságharcos, meg a (z IMF-)hiteles?

Az évtized tüntetése – miként Széles Gábor jellemezte a békemenetet – szerintünk ezt igazolta. Tulajdonképpen ugyanis teljesen mindegy, hogy a Népszabadság újságírójának százezres vagy a Magyar Hírlap főszerkesztőjének félmilliós becslése az igaz. Ebbe a számháborúba nem mennénk bele, mert ténynek tartjuk, hogy nagyon sokan vonultak fel azért, hogy hűségükről biztosítsák a kormányfőt. Szerintünk ez így is van rendjén.

A szervezők szerint a gigantikus tömeg láttán nekik immár senki ne magyarázza, hol van Európa, mit jelent demokratának lenni. A szervezők tévednek. Ha ugyanis azon múlna, hogy egy ország demokrácia-e, hogy hányan ünnepelnek valahol valakit, akkor Észak-Korea minden bizonnyal lehetne a demokráciák zászlóshajója. Ez azonban mellékszál.


Fotó: Berecz Valter

Nagyobb gond, hogy nem értjük a tüntetőket. Mit várnak Orbán Viktortól? A kormányfő az ország érdekében szeretne mielőbb megállapodni az EU-val, az IMF-fel. A gigantikus tömeg ezt akarta megakadályozni? Nem hisszük, hiszen ez – a jobboldali közgazdászok szerint is – egyenlő lenne az államcsőddel, ami pedig egetverő ostobaság lenne. A kormányt sem értjük, hiszen szóvivője szerint a békemenet nyomatékot ad a kormány mondandójának. Tehát a kabinet üdvözli, hogy nagy tömeg tüntetett a népnyúzó IMF-EU gyarmatosítása ellen? Attól, amelytől éppen most akarunk pénzt elfogadni.

Mert nem mi kérjük, úgy tukmálják, mi pedig „nem fogunk félreugrani”. Ezt tudjuk, hiszen maga Orbán Viktor mondta. De miért nem (ugrunk el, ha…)? Minek ehhez külön miniszter, tárgyalódelegáció? Egyszerű, a kormányfő már el is magyarázta. Ő ugyanis akkor kemény, amikor hazája érdeke azt megkívánja, és akkor köt kompromisszumot, „amikor a magyar emberek érdeke megkívánja”. Márpedig magyar érdek a megállapodás az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal. Ez jövőre – elemzők szerint – nagyon komoly megszorítást jelenthet. Orbán Viktor ezt a gyarmatosítók által kikényszerített lépésnek állíthatja be, de ez is jobb, mint az államcsőd. A kormányfő nem véletlenül akar már ma politikai megállapodást kötni az Európai Bizottság elnökével a kifogásolt magyar törvényekről.

A békemenet szervezői tévedtek. Szerintük azok a szabadságszerető emberek mentek el, akik besokalltak a kormány elleni hecckampánytól. Nos, azok biztosan nem mentek el. Éppen azért, mert nagyon elegük van Magyarország lejáratásából és azért is, mert tényleg őszintén drukkolnak Orbán Viktornak, meg Magyarországnak. Persze másként, mint a gigantikus tömeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik