Poszt ITT

Miért nem lesz itt szakértői kormány?

Mert Orbán Viktor magától nem megy. Küldeni meg nem lehet.

Pedig pofon egyszerű lenne, Orbán balra el, szakértők jobbról be. De ilyen nem lesz. Nem, mert az IMF és/vagy az EU sosem kérne ilyet. A két szervezetről sok minden elmondható, de bizonyos normákat még Magyarország kedvéért sem hágnak át, így abba nem fognak beleszólni, hogy egy tagállam kiket választ vezetőinek.

Hogy Orbán Viktor önként nem lép hátrébb, annak egyszerű oka, hogy egy népszerűtlen miniszterelnök is több hatalommal rendelkezik, mint egy exkormányfő.

Az sem mellékes, hogy az Orbán mögött álló üzleti körök – amennyiben Simicska Lajost egy körnek tekintjük – hagynák-e veszni legfőbb politikai hídfőállásukat. Gyanítjuk, nem, mert az együttműködés gyümölcsöző, ha leveszik Orbánt a pályáról, nem lesz senki a hátuk mögött. (Fellegi Tamás is tudja már, milyen, ha kilépnek az ember háta mögül, hogy lecseréljék Lászlónéra.)

És van egy utolsó okunk is, hogy miért lenne értelmetlen egy szakértői kabinet létrehozása. Mert bárki lépjen a kormányrúdhoz, a gépházban továbbra is kétharmadnyi fideszes olajozza a csavarokat, válogatott legénység, akiket Orbán Viktor személyesen tett próbára hűségből – gondoljunk csak a választások előtti személyes találkozókra Felcsúton.

Vagyis a kormány élén változás 2014-ig nem várható. Persze a műsorváltozás jogát Magyarország fenntartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik