Poszt ITT

Orbán az alagútban

A csapda, ahonnan nem látszik az alagútnak se eleje, se vége.

“Vagy azt teszik, amit az emberek akarnak, vagy elkergethető lesz. Onnantól fogva nem hivatkozhat sem demokráciára, sem alkotmányra, nem marad más választása, mint futni, de gyorsan.” Ezt Orbán Viktor üzente a Kossuth térről még 2007 márciusában a hatalomnak, mi pedig őt idézzük. Egyrészt ki mást, ha csak tiszta forrásból, másrészt mégis snassz lenne BKV-közleményből elmagyarázni, miért nem állt meg tegnap az Operánál a földalatti.

A Fidesz-szóvivővel ellentétben úgy látjuk, nem (csak) gyurcsányisták tüntettek. Mások is voltak. Olyanok, akik Selmeczi Gabriellával együtt azt vallják: „Az nem demokrata, aki szerint csak akkor van demokrácia, ha ő van hatalmon.” A történet szempontjából árulkodóbb az alagútügy.

Lehetne sok mindent írni arról, miért kell menekülő-útvonalat biztosítani egy kétharmados többséggel megválasztott kormányfőnek, de valódi magyarázatot csak kettőt találtunk. Az egyik, hogy a kormányfőt immár túlféltik emberei az emberektől. A másik, hogy Orbán Viktor nem kíván az emberek szemébe nézni. Tökmindegy. Az is, hogy a miniszterelnök a főkapun távozott-e végül az alaptörvény gálaünnepéről, hiszen lehetősége lett volna arra is, hogy nyúlként megfutamodjon.

Annak idején Gyurcsány pótdíjat fizetett saját maga és felesége után, amikor a Meleg Méltóság Menetéről jegy nélkül szállt fel a földalattira. Végül mégsem kapott átszállót, megbukott. Ott rontott, hogy Őszöd után is maradni akart. Elemzők szerint kimondatlanul ugyan, de jóval túl vagyunk a Fidesz beismerő vallomásán, a mostani kormányfő mégsem tanul ellenfele hibájából.

Még sok ilyen alagút, és Orbán is eljátssza az utolsó esélyét. Mert maradása éppen abban a Fidesz-táborban bukás, ahol nem lehet csak úgy gyávának lenni, meg belengetni a távozást, meg zsarolni (szebben: személyes súllyal kiegyenlíteni a könnyűnek találtatott gazdaságpolitikát). Ez az a csapda, ahonnan nem látszik az alagútnak se eleje, se vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik