Poszt ITT

Nem kell. Félnetek jó lesz!

Mi áll Fellegi Tamás távozása mögött? Csak sejtjük.

Bár az IMF még meg sem érkezett, Magyarország máris hátradőlhet. Egészen biztosak vagyunk benne, hogy Fellegi miniszter távozása egy briliáns terv része – melyre Orbán Viktor mondott áment. A feladatokkal agyonnyomott miniszter felszabadítását ugyanis csak jól lehet kommunikálni a valutaalap felé.

Alakulhat úgy is, hogy a vártnál nagyobb szükségünk van az IMF-re, ezért Giró-Szász szóvivő rezzenéstelen arccal fordul a kamerába, hogy tudassa a világgal: a baj egész embert kíván, abból is a legjobbat (apró magyarázat Matolcsy mellőzésére), ezért megkérdőjelezhetetlen, hogy a kormányfőnek csak egy lehetősége volt, lerázni gazdasági bizalmasáról a miniszteri feladatokat.

Ha viszont úgy változik a pénzügyi helyzet, hogy felülkerekedhet a magyar nemzeti öntudat, akkor Szijjártó Péter pislogás nélkül belesuttoghatja Irina Ivascsenko IMF-képviselő fülébe, hogy Magyarországot annyira nem foglalkoztatja ez a jelentéktelen segítség, hogy egy kiugrott kormánytagot delegál csupán, akihez még miniszteri idejében sem tartoztak pénzügyek.  Esetleg jó fociszurkolóként azt is elüvöltheti, hogy „Egyszerűen senkik vagytok hejj, hejj!”

Nevettünk, amikor a Hírcsárda azzal az álhírrel szórakoztatott, hogy az IMF is nímandokat küld tárgyalni, most azonban ráncoljuk a homlokunkat, mert úgy tűnik, a logikát épp felülírja a kapkodás és némi hatalmi harc.

Nem áll távol tőlünk az az értelmezés – kigondolója egy rutinos IMF-tárgyaló, Gyurcsány Ferenc és köre – hogy Fellegi fejlesztési miniszter azért mondott le, mert Orbán Viktor kormányfő nem adott felhatalmazást, hogy a tárgyalásokon gazdaságpolitikai fordulatot jelentsen be.

Bárhogy is lesz, a tények egyelőre azt mutatják, hogy a nemzeti gazdasági magánút a szakadékhoz vezet és a hídpénzért olyanoknál kell könyörögni, akik sem fél fellegikből, sem egész matolcsykból nem kérnek. Vajon az IMF beéri egy Orbánnal?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik