Poszt ITT

Megtaláltuk a korrupció ellenszerét

Mivel a „Ne lopj!” túl nagy elvárás, az FN24 más megoldást kínál.

Friss hír, hogy a korrupció elleni állami fellépésről ír alá szándéknyilatkozatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, valamint Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel.

Mivel a Ne lopj! túlzó elvárás, alternatív megoldást kínálunk. A nemzetközi korrupció kiterjedt magyar rokonsággal rendelkezik: van bundánk és umbuldánk, kiskapunk, mutyink, kenő- és hálapénzünk, protekciónk, kiskapunk…

A korrupció grandiózus alfaja az állami. A hatalom megszerzése pénzbe kerül. A szükséges milliárdoknak csak egy részét biztosítja a tagdíj meg az állami támogatás, a többiért cserébe közállás, megrendelés satöbbi jár. A világon mindenhol. A korrupció legveszélyesebb formája azonban nem ez, hanem a hétköznapi. Az mindent behálóz: egészségügyet, közigazgatást, rendőrséget. Ami morálisan teljesen lezülleszti a társadalmat. Tudják ezt a politikusok is, ezért hatalomra kerülve pártállástól függetlenül rendre háborút hirdetnek ellene.

Nem tudjuk, mit mond ma Navracsics, de például Bárándy igazságügy-miniszter annak idején egy nemzetközi konferencián – a korrupció elleni harc kapcsán – az állami intézmények által létrehozott gazdasági társaságok átláthatóságát kívánta növelni. Érdemes megnézni, hány korrupciós ügy került elő azóta, hány furcsa szerződés bukkant fel a minisztériumok honlapján.

A jelek szerint a korrupció visszaszorulása nem egy-egy kormány bukásától, hanem a mind átláthatóbban működő közhatalomtól, a mind magasabb szintű demokráciától várható. Nagyon bízunk a szándéknyilatkozatban, de amíg beérik gyümölcse, rövidre zárnánk a történetet.

Két megoldást is javasolunk.

1. Még inkább társadalmasítsuk a korrupciót. Mindenki legyen korrupt. Lakóhely és iskolázottság szerint határozzuk meg mindenki kenhetőségi tarifáját.

2. Ha mind a tízmillió magyar havonta kicsenget egy százast, az összesen egymilliárd, amit szétoszthatnánk ezer kiválasztott alkalmi korrupt között, csak úgy.

Hogy az ötlet nem (Sz)ócska, jelzi, hogy a rezidensek is pénzt kapnak a hálapénz ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik