Poszt ITT

Csak a lefejezés segít

Álláspont - rendkívüli kiadás egy kis magyar abszurdról.

Helikopter van. Bázis van. Orvos van. Állami cég van. Miért ne mentenénk? Ja, hogy papírunk nincs. Miért? Mert a főnök dolgozik. Nem értik? Pedig egyszerű. Kis magyar abszurd.

Annak idején több kommentelő jelezte, milyen méltánytalan szóvá tenni, ha egy egészségügyi topmenedzser a topmenedzseri fizetéséért nemcsak topmenedzserkedik, hanem mentőzik, műtétet vállal etc. Úgy vélték, az ilyen lánglelkű, vasakaratú, hangyaszorgalmú emberek nélkül összeomlana a rendszer. Mi mossuk a kezünket. Időben jeleztük, hogy ez nemcsak azért gond, mert törvénysértő, hanem azért is, mert a több lovon ülőnek nagyobb az esélye rá, hogy előbb-utóbb kilógjon alóla valahol a lóláb. Az pedig emberéletekbe kerül.

Nem akartunk döglött lovon lovagolni, abban bíztunk, nem lesz gond az évi mintegy kétmilliárd forinttal gazdálkodó céggel, amely “az egyik legkritikusabb szakban végez orvosi tevékenységet, betegellátást úgy, hogy munkáját speciális eszközökkel és körülményekhez alkalmazkodva – légi járműveken – végzi”. Lefordítjuk: ezt a csapatot akkor riasztják, amikor nagyon nagy a baj. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azzal nyugtatott minket, náluk olyan nem fordulhat elő, hogy valaki az álláshalmozás miatt nem tudja rendesen elvégezni a munkáját.

Szerintünk viszont immár költői a kérdés, nem veszélyezteti-e jobban a betegellátás biztonságát, ha egy vezető nem tud kellően elsődleges feladatára koncentrálni. Ha a cégvezető az országos tisztifőorvos végzése után nem kezd el rohangálni fűhöz, fához, jobb kézzel hamut szórva saját fejére, ballal gyorsan hiányt pótolva, hanem értelmezni kezd, miközben ügyel egy másik cégnél, az baj. Amit csak megfejel azzal, ha elkezd felelőst keresni azért, hol történhetett mulasztás. Saját munkaszerződése olvasgatását ajánljuk, hiszen ezeken a posztokon általában egységes elvárás, hogy a vezető az általa vezetett szervezetet a legnagyobb gondossággal irányítsa.

Időspórolásként elárulnánk a cégvezetőnek, hiába szólnak le fentről és lesz hirtelen ideiglenes engedély ahhoz, hogy jogszerűen felszállhassanak a helikopterek. Immár tény, a Magyar Légimentők ügyvezetője oly sok helyen teljesít, hogy (tiszti)orvosi papírja van róla, nem tűnt fel neki a mentésről szóló 5/2010. (II.16). EüM rendelet. A vezető mentőtisztnek igen, de ő meg nem kapott a főnöktől meghatalmazást arra, hogy szemfüles legyen és igazolja, van helikopter, bázis, orvos.

Elgondolkodtatónak tartjuk a mentők szóvivőjének reagálását. Ő azt bírta írni, hogy a „módosulás kapcsán a szolgáltatónak (így a légimentőknek is) nyilatkozniuk kellett arról, hogy a minimumfeltételeknek megfelelnek, így működési engedélyük megújítható. A Légimentő Kft. minden szempontból megfelel a módosult feltételeknek is, a légimentés működése, a betegellátás folyamatos és zavartalan. Az adminisztrációs kérdések tisztázása érdekében az Országos Mentőszolgálat főigazgatója vizsgálatot indított”.

Tehát a megbízott országos tisztiorvos végzést adott ki. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója vizsgálatot indított, a szakállamtitkár tájékoztatást kért az ügyben. Tájékoztatásul. Szerintünk műteni kellene. Elválasztani a céget a fejétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik