Poszt ITT

Ha kell, börtönbe megy a főszerkesztő

Az ügyészség szerint nincs újságírói forrásvédelem. Bodoky Tamást kérdeztük.

Mi történt?

Még júliusban kezdődött: hírt kaptunk egy hackertámadásról a Brokernet Zrt. ellen, és az informátor meggyőző bizonyítékokkal támasztotta alá állításait. Sok ezer ügyfél adatai kerültek illetéktelen kezekbe, feltehetően még 2010-ben. Mivel az eset korábban nem került nyilvánosságra, hírt adtunk az ügyről. Másnap már a lakásomon volt a rendőrség, mert az atlatszo.hu szerkesztősége ott működik. Az informátor kilétére voltak kíváncsiak. Nem mondtam meg, arra hivatkoztam, hogy újságíróként jogomban áll titokban tartani a forrásaimat. Ezután tanúként idézett az ügyben a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya, és miután akkor sem árultam el a forrásomat, lefoglaltak a lakásomon egy merevlemezt. A rendőrség eljárását minden lehetséges fórumon megpanaszoltuk, de az új médiatörvényre való hivatkozással az összes panaszunkat elutasították.

Neked mit jelent ez az ítélet?

Azt mutatja, hogy az új médiatörvény életbelépése óta Magyarországon nem működik az újságírói forrásvédelem. Pedig az Európa Tanács egyezménye is erre kötelezné az országot.

Merre folytatjátok?

A Strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulunk. Ez a fórum már számos alkalommal marasztalta el a tagállamokat azért, mert nem biztosították megfelelően az újságírók információforrásainak védelmét.

Az atlatszo.hu az állítja magáról, hogy teljesen átlátható és független. Nem mentek külföldi szerverre?

Az atlatszo.hu beindítását megelőzően számos jó tanácsot kaptunk arra vonatkozóan, hogy egy ilyen merész terv ma Magyarországon csak a népszerű gyűlöletportál receptjét másolva megvalósítható: külföldi, eldugott szerveren, külföldi kiadóval, a szerzőket és szerkesztőket álnevek mögé rejtve, a szerkesztőség és a közreműködők anonimitását védő internetes technológiákat használva, a magyar joghatóság alól minden elképzelhető módon kibújva lehet csak sikeres az elképzelés. Ez azonban ellentétes volna az atlatszo.hu-t alapító csapat habitusával, és pontosan azt a fajta átláthatóságot és számonkérhetőséget szüntetné meg a szerkesztőség és az általunk közölt tartalmak vonatkozásában, amit mi másoktól megkövetelünk. Ezért úgy döntöttünk, jöjjön, aminek jönnie kell: a .hu domain alatt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz hírportálként regisztrálva, a jelenleg hatályos magyar jogszabályoknak teljes egészében megfeleltetve indítjuk el az új tartalomszolgáltatást. A szerver viszont a biztonság kedvéért a kezdetek óta külföldön működik.

De így meg le fognak csukni! Vállalod?

Ha az információforrás védelméért ma Magyarországon börtön jár, akkor vállalom. Mi mást tehetnék?

Ki megy veled a börtönbe? Vagyis hány ember szabadságával játszotok?

Én tagadtam meg az információforrás felfedésére való kötelezést, csak én viselem ezt a kockázatot.

Egy időben elég felkapott médiaszereplő voltál. Hívtak a HírTV-be, mindenhova. Rendszeres vendége voltál a közszolgálati médiának. Szűkül most a tér?

Szerintem egy atlatszo.hu típusú oldalnak éppen ellenkezőleg, egyre nagyobb lesz a mozgástere: ha a versenytársakon úrrá lesz az öncenzúra és a politikai-gazdasági hatalmasságoknak való megfelelés kényszere, több sztori marad nekünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik