Poszt ITT

Leleplezték a dokusok tortáját

Hétfő este - a hivatalos kezdés előtt egy nappal - a DocuArtban a nem fikciós filmek alkotói jelképesen már megnyitották a filmszemlét.

A tegnapi, baráti hangulatú eseményen jelen volt a jelenlegi mellett a két előző szemle elnöke, Janisch Attila és Herendi Gábor filmrendező is. Az utóbbi egyenesen felháborítónak nevezte, hogy egyik televíziós társaság sem foglalkozik kellőképpen a dokumentumfilmek népszerűsítésével, és emiatt a rendezők nem jutnak az őket megillető nyilvánossághoz. Janisch Attila hangsúlyozta, hogy a magyar filmkultúrát egységében kell szemlélni, nem megfelelő a fikciós-nem fikciós felosztás.

Papp Gábor Zsigmond: Kémek a porfészekben - Rimner Gábor története

Papp Gábor Zsigmond: Kémek a porfészekben – Rimner Gábor története

Füredi Zoltán, a DocuArt vezetője és Papp Gábor Zsigmond rendező az est fénypontjaként leleplezték a dokusok álmainak tortáját. A torta a filmes alkotók – fikciós, nem fikciós, animációs rendezők – megálmodott egyenlőségét jelképezte, amely Papp Gábor Zsigmond elmondása szerint nem csak a pénzügyi támogatásokra, hanem a közönség érdeklődésére is vonatkozik.

A 40. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes és ismeretterjesztő filmjeinek hivatalos megnyitója kedden délelőtt 11 óra 30 perckor lesz a Palace MOM Park 8-as termében. Az eseményt megnyitja Novák Emil operatőr, a Szemletanács elnöke. Az első film Borbás Tamás Digitális valósága lesz. A dokumentumfilm kategóriában 30, a tudományos-ismeretterjesztő film kategóriában 18 film versenyez. Az előbbiben láthatjuk többek között Hajdú Eszter A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció, Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben – Rimner Gábor története, és Gyarmathy Lívia Kis halak… nagy halak című alkotását. A tudományos filmek között A zsögödi gazda – Nagy Imre című Dékány István, Izland, a hasadó sziget című Török Zoltán és Kollányi Ágoston Korhadó múlt, porladó jövő? – Bükkábrányi ősciprusok című munkáját láthatjuk többek között.

Hajdú Eszter: A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

Hajdú Eszter: A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

Mint korábban megírtuk vidéken már múlt hét csütörtökön beindulnak a vetítések, a 40. filmszemle ünnepélyes megnyitóra viszont csak e hét csütörtökön kerül sor a Budapest Kongresszusi Központban. Itt adják át az Életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere díjat. Az előbbit Bacsó Péter rendező (akinek egyébként a versenyprogramban szerepel a Majdnem szűz című filmje), Bertalan Tivadar festő, látványtervező, író, Kemenes Fanni jelmeztervező, Szilágyi István színész és Szőnyi G. Sándor rendező veheti át. Idén Elek Judit rendezőt tüntetik ki a Magyar Mozgókép Mestere díjjal. A rendezvényt a betegségéből éppen felépült Törőcsik Mari nyitja meg egy rövid beszéddel, majd levetítik Kenyeres Bálint A repülés története című – a versenyprogramban is szereplő – kisfilmjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik