Poszt ITT

Vizsgakérdések – 2001

08:00 – A csoport – A jogi intézményeket gazdaságtani szempontból elemző irodalomban, felmerült, hogy megváltoztassák a jelenleg érvényes szabadalmi szabályozást. Jelenleg a szabadalom, meghatározott ideig védettséget élvez, ami azt jelenti, hogy csak a kifejlesztő hozzájárulásával – magyarán a megfelelő díj megfizetése esetén – használhatja más. Ugyanakkor a szabadalmaztatott eljárást nyilvánosságra kell hozni, hogy az információ mindenki számára hozzáférhető legyen. A reform mellett érvelők azt szeretnék elérni, hogy ezentúl az eddig szabadalom által védett újításokat ezentúl
(i) az állam vásárolja fel,
(ii) tegye azt közzé, és
(iii) ingyenesen hozzáférhessenek a vetélytársak is.
Érveljen a javaslat MELLETT! Ennek során vegye számba az ellenérveket is, próbáljon válaszolni rájuk!



08:00 – A csoport – Magyarországon a temetők legnagyobb része önkormányzati tulajdonban van. Az utóbbi években több önkormányzat próbálkozott, próbálkozik a temetők, privatizálásával. Ide értjük mindenekelőtt magának a területnek a magánkézbe adását.
Véleménye szerint szabad-e privatizálni a temetőket? Milyen közgazdaságilag is elemezhető veszélyei vannak egy temető működtetésének? Kivédhetőek-e ezek akkor, ha azt magáncég üzemelteti? Ha igen, miképpen?



08:00 – B csoport – A jogi intézményeket gazdaságtani szempontból elemző irodalomban, felmerült, hogy megváltoztassák a jelenleg érvényes szabadalmi szabályozást. Jelenleg a szabadalom, meghatározott ideig védettséget élvez, ami azt jelenti, hogy csak a kifejlesztő hozzájárulásával – magyarán a megfelelő díj megfizetése esetén – használhatja más. Ugyanakkor a szabadalmaztatott eljárást nyilvánosságra kell hozni, hogy az információ mindenki számára hozzáférhető legyen. A reform mellett érvelők azt szeretnék elérni, hogy ezentúl az eddig szabadalom által védett újításokat ezentúl
(i) az állam vásárolja fel,
(ii) tegye azt közzé, és
(iii) ingyenesen hozzáférhessenek a vetélytársak is.
Érveljen a javaslat ELLEN! Ennek során vegye számba a javaslat mellet szóló érveket is, próbáljon válaszolni rájuk!



08:00 – B csoport – A magyar alkotmány kimondja a haza védelmének állampolgári kötelezettségét. Ha a hat hónapos sorkatonai szolgálatot ki lehetne váltani egy egyszeri adó befizetésével (például eltörölnék a sorkatonaságot és egy új honvédelmi adó kivetéséből finanszíroznák a hivatásos hadsereg felállítását), akkor kikre, milyen adóalapra és mekkora adót vetne ki? Miért (milyen adóelv szerint)?



09:30 – A csoport – Magyarországon a szociálpolitikában jelentős súlyt képviselnek az önkormányzatok. Többen érvelnek amellett, hogy az önkormányzatok szerepét a segélyezésben csökkenteni kellene, és a pénzbeni ellátások nagyobb részét kéne a központi kormány kezébe adni.
Érveljen a javaslat MELLETT! Ennek során vegye számba az ellenérveket is, próbáljon válaszolni rájuk!



09:30 – A csoport – Több országban léteznek ún. speciális önkormányzatok. Ezek nem „általában” felelősek egy-egy térség kormányzásáért, hanem csak egy-egy szolgáltatást szerveznek. A legismertebbek ezek közül az Észak-Amerikában működő ún. iskolatestületek (school board). Ezek a szervezetek felelősek az adott területen az oktatás megszervezéséért. (Értelemszerűen a felsőfokú oktatást leszámítva.) Az iskolák finanszírozására pedig saját adót vethetnek ki. Mi a véleménye erről a megoldásról? (Háttérinformáció: több tagállamban az elmúlt két-három évtizedben bíróságok tiltották meg azt, hogy az oktatást az iskolatanácsok általuk kivetett adókból finanszírozzák. Ezek az ítéletek az esély-egyenlőség megsértésére hivatkoztak. Miért?)



09:30 – B csoport – Magyarországon a szociálpolitikában jelentős súlyt képviselnek az önkormányzatok. Többen érvelnek amellett, hogy az önkormányzatok szerepét a segélyezésben csökkenteni kellene, és a pénzbeni ellátások nagyobb részét kéne a központi kormány kezébe adni.
Érveljen a javaslat ELLEN! Ennek során vegye számba a javaslat mellet szóló érveket is, próbáljon válaszolni rájuk!



09:30 – B csoport – Magyarország alkotmánya – a legtöbb országéhoz hasonlóan – tiltja, hogy költségvetést érintő kérdésekben népszavazást tartsanak. Vonatkozik ez a helyi önkormányzatok költségvetésére, illetve annak részleteire is. Ugyanakkor néhány országban (pl. Svájcban, vagy egyes észak-amerikai tagállamokban) kifejezetten megkövetelik, hogy bizonyos költségvetési döntéseket a helyi lakosság népszavazással fogadjon el, erősítsen meg. Mindenekelőtt ilyen a hitelfelvétel. Mi a véleménye erről a megoldásról?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik