Poszt ITT

Figyelő Top 200 (2001): Brókercégek

Fogyókúrán

Csökkenés minden téren - ezzel jellemezhető a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tavalyi éve, amely a magyar börze újkori történetének egyik leggyászosabb időszakaként vonulhat be a tőkepiaci történelembe.








Figyelő Top 200 (2001): Brókercégek 1

Ami az ágazat jövőjét…

…pozitívan befolyásolhatja:
• A világgazdasági konjunktúra beindulása
• Kedvező hazai kormányzati intézkedések a tőzsdei befektetések ösztönzésére
• Új, gazdasági szempontból jelentős társaságok megjelenése a hazai tőzsdén
• A befektetői bizalom helyreállása
• Hazánk uniós tagságának közeledése

…negatívan befolyásolhatja:
• A világgazdaság lassulásának folytatódása
• A tőzsdei forgalom további csökkenése
• A hazai befektetői réteg tartós elpártolása a BÉT-től
• A tőzsdei cégek további fogyatkozása

Figyelő Top 200 (2001): Brókercégek 1
Figyelő Top 200 (2001): Brókercégek 3

A tőzsdei barométer, a BUX tavaly “csak” 9 százalékot veszített az értékéből, ám ha az eddigi folyamatok fennmaradnak, akkor a magyar tőzsde jelentőségének fokozatos csökkenésével kell számolnunk.

A technológiai lufi kidurranásának hatásai nem csak a nemzetközi, hanem a hazai tőkepiacot is súlyosan érintették. Az amerikai recessziótól való félelem továbbterjedt, és már nem csak a tengerentúli, hanem az európai gazdaságok megrendülésétől is egyre inkább tartottak a befektetők. A parlagon heverő, vagy éppen a piacokról frissen kivont pénzek zöme felhasználatlan maradt, és csak egy részük vándorolt át a sokak szerint vonzó fejlődő piacokra. Elvben a magyar tőzsde is e régióba sorolandó, mégis, mintha kimaradt volna a “pénzszórásból”. Tavalyi teljesítménye ugyan jócskán meghaladta a világ átlagát, mégsem tudott eleget profitálni a hazai gazdaság viszonylagos érintetlenségéből.

Az azóta távozott Orbán-kormány tőke- és piacidegen lépései egyre inkább a magyar parkettől való távolmaradásra késztették a hazai és külföldi befektetőket egyaránt. Az árfolyamnyereség-adó bevezetése, a gázár- és gyógyszerár-ügyben tanúsított kormányzati hozzáállás a legrosszabbkor sújtotta tovább az amúgy is több sebből vérző börzét és a befektetési szolgáltatókat.
Pedig a 2001. év a részvénypiac árfolyam-emelkedésével indult. Ezt a trendet azonban az általános negatív nemzetközi hangulat márciusban megszakította, majd az amerikai terrortámadások miatt bekövetkezett kedvezőtlen befektetői klíma szeptemberben újabb csapást mért rá. A BÉT forgalma az év első felében aggasztó szintre zuhant, s csak az év utolsó hónapjaiban mutatott némi javulást.

Nem csak a forgalom, de a tőzsdei társaságok és a brókercégek száma is megfogyatkozott 2001-ben. A számok önmagukért beszélnek: a tőzsdei forgalom 60 százalékkal, 2771 milliárd forintra csökkent, a parketten forgó részvények száma néggyel lett kevesebb, míg a befektetési vállalkozások száma 48-ról 37-re csökkent. Az év során több mint tíz felvásárlási ajánlatot tettek, melyek többek között a korábban nagy forgalmú vegyipari szekciót érintették. A vételi ajánlatok többsége a tavaly életbelépett új tőkepiaci törvény miatti előrehozott akcióknak volt köszönhető, hiszen ennek életbelépése jócskán megdrágította a felvásárlásokat.

A forgalom csökkenése tragikusan érintette a brókercégeket: a szektor eredménye 59 százalékkal, 2,6 milliárd forintra esett vissza. A veszteséges vállalkozások száma ugyan némileg mérséklődött, de összesített veszteségük számottevően nőtt. A 2000. évben megkezdett költséglefaragások tavaly tovább folytatódtak, mely a brókerek számának további erőteljes megfogyatkozásához vezetett. Az ügynökségek jó része egyenesen beszüntette tevékenységét. Nem csak kisebb, magántulajdonú alkuszcégek döntöttek így, hanem több, jelentős nemzetközi befektetési társaság is. A külföldi tulajdonúak ügyfeleik egy részét más cégeknek adták át, vagy a magyar részvényekkel folyó kereskedésüket áthelyezték a londoni piacra.

A befektetési vállalkozások számának csökkenését az is gyorsította, hogy a jogszabályi környezet immár lehetővé teszi az univerzális bankok működését. Ennek következtében több bank magába olvasztotta a brókercégét, ami nem csak a költségekre volt jótékony hatással, de lehetővé tette az új, széles körű pénzügyi szolgáltatások kiterjesztését is. Azon bankok, amelyek nem olvasztották magukba brókercégüket, szintén a működésből adódó szinergiák kihasználására, a tevékenységek minél jobb összehangolására törekszenek.

A csökkenő forgalom a jelentős tőkeerejű, nagy fiókhálózatú bankoknak kedvezett. A részvényforgalom koncentrációját jelzi, hogy az ebbéli toplista első tíz helyezettje a teljes forgalom több mint 75 százalékát bonyolította le. Mindezen folyamatok továbbra is azt valószínűsítik, hogy a szektor szereplőinek száma 2002-ben tovább csökkenhet – igaz, a szigorú jogszabályi háttérnek köszönhetően újabb brókercsődök nem várhatók.

A tőkepiaci befektetők a szomorú tavalyi év után abban reménykednek, hogy a világgazdaság bővülése ismét felgyorsul, a befektetői bizalom pedig – a könyvelési botrányok ellenére – erősödik. A külföldi befektetők az ország uniós tagságának közeledtével ismét több tőkét csoportosíthatnak hazánkba, mely megélénkítheti a BÉT-et. Ennek azonban előfeltétele a tőzsde fejlődésének ismételt beindulása. A befektetők optimizmusát erősíti az új kormány – egyelőre csak verbálisan tetten érhető – “tőkebarátabb” hozzáállása. A felfutást segítheti az időközben részvénytársasággá alakult börze integrációja valamely nagyobb nyugati piachoz, mely nem csak a hazai részvények forgalmát bővítheti, hanem a magyar befektetői réteg számára biztosíthat újabb lehetőségeket, ezzel a brókercégek forgalmát és egyben eredményét is növelve.



































































Brókercégek toplistája, 2001.
Brokerage firm toplist, 2001.
RangsorBrókercégTőzsdei forgalom, azonnali piac (milliárd forint)Adózott eredmény (millió forint)
RankBrokerage firmTurnover on spot rates (HUF billion)Profit after tax (HUF million)
1.Erste Bank Befektetési Rt.397,549,1
2.ConCorde Értékpapír Rt.350,3116,8
3.CA-IB Értékpapír Rt.328,9474,7
4.K&H Equities Értékpapírker. Rt.207,9-261,8
5.Eastbrokers Befektetési Rt.200,1-21,5
6.Buda-Cash Brókerház Rt.171,2-89,9
7.Takarék Bróker Értékpapír Rt.152,0n. a.
8.IE-New York Broker Bef. Rt.136,1n. a.
9.ING Baring Értékpapír Rt.132,7110,4
10.Cashline Értékpapír Rt.118,6-169,6
Forrás: BÉT


























































Részvénypiaci toplista, 2001.
Stock market toplist, 2001.
(milliárd forint – HUF billion)
RangsorBrókercégForgalom
RankBrokerage firmTurnover
1.Erste Bank Befektetési Rt.378,7
2.ConCorde Értékpapír Rt.350,1
3.CA-IB Értékpapír Rt.315,4
4.K&H Equities Értékpapírker. Rt.207,9
5.Eastbrokers Befektetési Rt.200,1
6.Buda-Cash Brókerház Rt.171,2
7.Takarék Bróker Értékpapír Rt.145,8
8.ING Baring Értékpapír Rt.125,7
9.Cashline Értékpapír Rt.118,6
10.CSFB Bef. és Értékpapírforg. Rt.97,3
Forrás: BÉT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik