Poszt ITT

Figyelő Top 200 (1999): Irodapiac

Az irodapiacon tavaly már a második építési lázat követhették - és követhetik szemmel ma is - a piaci szereplők. A kínálat óriási, az árak mérséklődnek.








Figyelő Top 200 (1999): Irodapiac 1

Ami az ágazat jövőjét…
…pozitívan befolyásolhatja
• Nő a kereslet a minőségi irodák iránt
…negatívan befolyásolhatja
• Az óriási, és még jó ideig növekvő kiadatlan irodaterület

Figyelő Top 200 (1999): Irodapiac 1
Figyelő Top 200 (1999): Irodapiac 3

Nem csupán a várakozásokat, de a meglévő keresletet is felülmúlta a fővárosi irodaépítkezések üteme, így a vállalkozások ma sokkal könnyebb helyzetben vannak, amikor irodát keresnek maguknak. Amíg 1998-ban 125 ezer négyzetméternyi új irodát adtak bérbe, addig tavaly 150 ezer négyzetméternyi épült fel (ami nagyságrendileg 30 szabályos futballpálya méretének felel meg). Mindezek nyomán a múlt év végére mintegy 20 ezer négyzetméter irodahelyiség maradt kiadatlanul. Ehhez képest az idén várhatóan több mint 200 ezer négyzetméternyi kínálat jelenik meg a piacon.
A kínálati robbanás nagyobbrészt annak köszönhető, hogy a hazai ingatlanfejlesztés területére is mind bátrabban törtek be a tőkeerős külföldi befektetők, akik a hazaiaknál jóval hosszabb megtérülési időben is képesek gondolkodni, ráadásul az átmeneti túlkínálat sem hűti le a lelkesedésüket. Igaz viszont, hogy néhány szakember szerint az elmúlt év túl jól sikerült az irodaépítések szempontjából. Az óriási, és még jó ideig növekvő kiadatlan irodaterület évekig negatív hatással lesz a piacra, és nyomottan tartja az árakat, elriasztva ezzel az újabb beruházókat. Ezek a vélekedések azonban egyelőre nem látszanak beigazolódni: a befektetők többsége bízik a 10 százalék körüli megtérülést biztosító piacban, hisz 2000-ben is számos új beruházás zajlik, illetve vette kezdetét.

A mérsékelt árak, és a kibővült választék a régi irodájukat lecserélni vágyó vállalkozások számára kedvező feltételeket teremtenek. Már csak azért is, mert a verseny nem csupán az árban, hanem a minőségben is megkezdődött, azaz ma már a széles körű szolgáltatások és a vadonatúj, korszerű épületek is megfizethető áron lelhetők fel. Azért a frekventáltabb helyeken még ma sem mindig egyszerű a magas igényeknek megfelelő kiadó irodákat találni, ám a főváros egészét nézve a kínálatra nem lehet panasz. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a magyarországi irodapiac gyakorlatilag a budapesti, illetve a főváros határában megvalósuló beruházásokat jelentette 1999-ben és ez igaz ma is (leszámítva az egyetlen szegedi beruházást), ezért a vidéki nagyvárosokban alig-alig találkozni korszerű irodaterületekkel. A szakértők szerint irodapiaci robbanás nem is várható vidéken, ott jellemzően a régi cégközpontokból alakítanak ki irodákat, vagy a társaságok maguk építik fel létesítményeiket.

A piaci árak, pontosabban a budapesti piac négyzetméterárai meglehetősen nagyot változtak az elmúlt évben, hisz az újonnan megjelenő hatalmas és jó minőségű kínálat még a nívósabb épületekben felszámított legmagasabb bérleti díjakat is letörte. A másik markáns változás a piacon, hogy a körúton belüli területek sűrű beépítettsége miatt mindinkább a külsőbb kerületekben, elsősorban jól elérhető csomópontok közelében valósultak meg az újabb beruházások. Az is megfigyelhető, hogy a belvárosi és a külvárosi bérleti díjak közti különbség időközben minimális mértékűre csökkent.

Mindezek nyomán a 6-8 évvel ezelőtt 56 márkát is elérő átlagos négyzetméterárak 1999 végére jelentősen mérséklődtek. Jelenleg átlagosan 40 márkát kérnek négyzetméterenként és havonta egy belvárosi irodáért, a külvárosi árak pedig 25-30 márka körüliek. Az élelmes, és kisebb igényű bérlők azonban a régebbi építésű irodákban ma már jócskán 20 márka alatt is helyhez juthatnak. Igaz, ebben a szegmensben a kereslet is kisebb, hisz a frissen induló cégek vagy azonnal egy nívós irodaházat választanak, vagy a ma már divatjamúlt, lakásokból kialakított, ennél is olcsóbb helyiségeket keresik.

A belvárosban, és az ahhoz közel eső helyeken tavaly tíz nagyobb irodaberuházás történt. A legdinamikusabban az utóbbi, jelesül a Váci út Nyugati Pályaudvarhoz közelebb eső fele fejlődött. Ott a West End Business Center több mint 10 ezer, a túloldalon pedig a Nyugati Városközpont nevű irodakomplexum első épületei 15 ezer négyzetméterrel növelték a kínálatot. Ráadásul a 3 ezer négyzetméteres Westpoint, valamint a némileg nagyobb Esso-ház is itt épült fel. A körúton belül inkább a felújításé volt a főszerep: a Centrál irodaházat, valamint a Bellevue Plazát alakították ki régebbi épületek átépítésével, míg a Honvéd utcában 2,5 ezer, Buda központjában (az Alkotás utcában) pedig egy 3,5 ezer négyzetméteres új irodaház került tető alá. Jelentősebb fejlesztés történt a Baross utca Kálvin térhez közelebb eső felén is, itt együttesen 10 ezer négyzetméternyi irodát adtak át. Ez két új házat jelent, ám 2000-ben már a Kálvin téren is további két óriási komplexum építésébe fogtak. Emellett még a Ferencvárosban valósult meg nagyobb fejlesztés: a 8 ezer négyzetméteres City Gate jó részét a Nokia bérelte ki.

A belvárostól kissé távolabb eső területek közül a pesti oldalon a józsefvárosi Orczy téren, valamit a zuglói Fogarasi úton nőttek ki a földből nagyobb irodaházak, összesen valamivel több mint 6 ezer négyzetméter alapterülettel. A budai oldalon a Budaörsi út, a Budafoki út, valamint a Fehérvári út (Büroteam, Multiplaza), a Tölgyfa utca, valamint a III. kerületi új városközpont (Euro House, Proform ház, illetve a Szépvölgy Business Park) volt népszerű az ingatlanfejlesztők körében. A fenti, “külvárosi” területeken összesen közel 50 ezer négyzetméternyi új iroda épült. Ennél távolabb főként a budai agglomerációba tartozó településeken, Budakeszin és Budaörsön épültek irodák. Csak a budaörsi Terraparkban több mint 25 ezer négyzetméternyi irodát húztak fel, amelynek csaknem felét a Pannon GSM lakta be.































































































































Az első 30 ingatlan bérbeadással, beruházással és értékesítéssel foglalkozó cég rangsora a nettó árbevétel alapján
Rang-sorNettó árbevétel 1999, millió FtA gazdálkodó neve
19829INTEGRÁL-HEXA MAGASÉPÍTŐIPARI ÉS FŐVÁLLALKOZÓI RT
27639OTP BEFEKTETÉSI, INGATLANFORGALMAZÁSI ÉS VAGYONKEZELŐ RT
35890RA TRADE KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT
45283ERA ÉPÍTŐ ÉS LÉTESÍTMÉNYFEJLESZTŐ KFT.
53696DUNA PLAZA INGATLANFEJLESZTÉSI KFT
63544FODOR ÉPÍTŐIPARI ÉS KERESKEDELMI RT
73243IVG-DTI INGATLANFEJLESZTÉSI KFT
82916CD HUNGARY INGATLANFORGALMAZÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ RT
92836SZILVÁSI ÉS TÁRSA BT
102452METRO-KERESKEDELMI KFT
112387MÁV INGATLANKEZELŐ KFT
122242HUNGÁRIA BIZTOSÍTÓ SZOLGÁLTATÓ ÉS ELLÁTÓ KFT
132223FRESENIUS MEDICAL CARE MAGYARORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYI KFT
142115LURDY BERUHÁZÁSI ÉS KERESKEDELMI KFT
152005BINDER INGATLANFORGALMAZÓ ÉS LAKÁSÉPÍTŐ RT
161979KOMONDOR KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT
171859ANGYALFÖLDI-ÚJLIPOTVÁROS – VIZAFOGÓ VAGYONKEZELŐ RT
181788ABN AMRO (MAGYAR) GONDNOK FEJLESZTŐ ÉS ÜZEMELTETŐ KFT
191760WALTHER-HÁZ SZOLGÁLTATÓ KFT
201729GRÁNIT-POLUS BERUHÁZÁSI ÉS FEJLESZTÉSI RT
211726BAUMAG HOLDING VAGYONKEZELŐ RT
221609BB INGATLAN HASZNOSÍTÓ RT
231606IMMO-FONTANA INGATLANKEZELŐ ÉS KERESKEDELMI BT
241503VILLAGE ROADSHOW HUNGARY KULTURÁLIS ÉS SZÓRAKOZTATÓ RT
251470BAKA BÉLA IPARI, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ EGYSZEMÉLYES KFT
261460PÉCSI KÖZÜZEMI RT
271458BUDAPESTI INGATLAN HASZNOSÍTÁSI ÉS FEJLESZTÉSI RT
281451WE-GÁZ ÉPÍTŐIPARI ÉS KERESKEDELMI KFT
291426SKANSKA MAGYARORSZÁG INGATLAN RT
301422LT IN-WEST KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik