Poszt ITT

Az Ecostat a külkereskedelemről (2000. december)



KARGER ANDRÁS, a Róna Kft. kereskedelmi igazgatója:

“A világgazdaság alakulásáról szóló hírek nagy biztonsággal növekedést és kiszámíthatóságot jósolnak az elkövetkezendő évekre. A magyar külkereskedelem alakulását értékelve kiemelendő a hazai ipar teljesítménye. A sikeresnek mondható privatizáció, a multik megjelenésével beáramló hatalmas mennyiségű tőke mellett külön említést érdemel a szereplők minden tevékenységét átható marketingorientált szemlélet. A biogazdálkodás és a természeti környezet megóvása értékelhető hosszú távú célként, de ennek első lépcsői – például a nem génmanipulált termékek vagy a természetes körülmények közötti állattartás – komoly hozzáadott értéket képviselnek a termékek árában. Ezen a területen a külkereskedelemnek is igen fontos feladata a meglevő és várható versenyelőnyök feltárása, kommunikálása a hosszú távú kedvező pozíciók kialakítása érdekében.”

Az export 5540 milliárd forintot, az import pedig 6290 milliárdot tett ki az év első kilenc hónapjában. A kivitel forintértéke 34 százalékkal, volumene pedig 22 százalékkal nőtt. A behozatali oldalon 35, illetve 20 százalékos a hasonló mutató. A volumenváltozási adatok szerint tovább folytatódna a kereskedelmi mérleg kiegyenlítődésének korábban elkezdődött folyamata, az értékadatok azonban – a valószínűsített cserearány-romlás miatt – a deficit növekedését vetítik előre. A dollárban számított áruforgalmi passzívum értéke 2790 milliót tett ki, ami 550 millió dollárral nagyobb a múlt év azonos időszakában mértnél.

A külkereskedelmi áruforgalom növekedésében a legmagasabb ütemet továbbra is a gépek és szállítóeszközök mutatják (ennél az árufőcsoportnál a behozatal volumenindexe 28,1 százalékos, a kivitelé pedig 30,6 százalékos többletet mutat). Az első kilenc hónap tendenciái és egyes eseti jellegzetességei alapján a kivitel ez évi volumene 20-22 százalékos, a behozatalé pedig 20-21 százalékos többletet mutat majd. A mérleg hiánya várhatóan 2,5-2,9 milliárd dolláros lesz.

Jövőre a világpiaci áruforgalom növekedési üteme 1-2 százalékponttal lassulhat, ami némiképp a magyar kivitel lendületét is fékezi majd. Az importot a lakossági fogyasztás bővülése, az energiaárak tartós emelkedése és a háttéripari fejlesztések eredményessége befolyásolhatja. Mindezek alapján valószínű, hogy a 2001. évi export és import növekedésének üteme legalább 2-3 százalékponttal kisebb lesz az ideinél. A jövő évi külkereskedelmi mérleg hiánya 2,9 és 3,2 milliárd dollár közöttire becsülhető.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik