Poszt ITT

Az Ecostat az idegenforgalomról (2000. december)









Az Ecostat az idegenforgalomról (2000. december) 1

MOLNÁR GABRIELLA, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke:
“A legfontosabb teendő az utasok biztonságérzetének javítása. A HTC-botrány nyomán a szövetség és a Gazdasági Minisztérium, a Magyar Biztosítók Szövetségével, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel közösen az utazási irodák működését szabályzó kormányrendelet átdolgozásán munkálkodik. Egy új biztosítási forma, az inszolvencia elleni módozat nyújthatna teljes biztonságot, amikor az irodákat kötelezik, hogy minden utasra kössenek biztosítást. Amúgy az idei év jobb volt a tavalyinál, ám az 1997-es és 1998-as teljesítményt nem érte el. Jövőre, ha nem jön közbe zavaró tényező, az emelkedő tendencia folytatódhat.”

Az Ecostat az idegenforgalomról (2000. december) 1
Az Ecostat az idegenforgalomról (2000. december) 3

Ez év őszére a nemzetközi vendégforgalom fejlődésének dinamizmusa – évek óta először – ismét felülmúlta a belföldi turizmusét. Az év első kilenc hónapjában 23,8 millió (a tavalyinál 6 százalékkal több) külföldi érkezett hazánkba, közülük 2,4 millióan keresték fel a kereskedelmi szálláshelyeket, ahol mintegy 9 millió vendégéjszakát töltöttek el. Az év végéig 3,5-3,6 milliárd euró idegenforgalmi devizabevétel várható, amelynek egyre nagyobb része aktívumként hozzájárul a fizetési mérleg egyensúlyi helyzetének javulásához.

A kereskedelmi szálláshelyeket 2,3 millió belföldi vendég vette igénybe, ami 4,5 százalékos bővülésnek felel meg. A vendégek száma az év végéig elérheti a 2,8-2,9 milliót, a vendégéjszakáké pedig a 7,6 milliót. A belföldi és a külföldi vendégek 108 milliárd forintot hoztak a kereskedelmi szálláshelyeknek. A bevételek – az eddig tapasztalt 15 százalékos növekedés hatására – az év végéig megközelítik a 130 milliárd forintot.

Jövőre várhatóan folytatódik a külföldi állampolgárok ingatlanvásárlása, főként a kiemelt üdülőkörzetekben. Ez egyrészt mérsékli a kereskedelmi szálláshelyek iránti közvetlen keresletet, másrészt növeli az ország idegenforgalomból származó összes bevételét a hosszabb itt-tartózkodás alatti költések emelkedése révén. A külföldiek látogatásainak száma előreláthatólag 1 millió határátlépéssel, az idegenforgalmi devizabevétel központilag regisztrált összege pedig 200-300 millió euróval emelkedik jövőre. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégeinek száma meghaladhatja a 3 milliót, a vendégéjszakáké pedig megközelítheti a 8 milliót.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik