Otthon

Újlakás-piac: már nem az V. kerület a legdrágább Budapesten

Getty Images
Getty Images

A nyári hónapokban átlépte a fővárosi új lakások négyzetméterára a lélektani egymillió forintos határt, derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riport elemzéséből.

A Portfolió cikke szerint a felmérés azokat a legalább négy lakásos fejlesztéseket vizsgálta, amelyekben 2021 tavaszi vagy 2021 nyári hónapjaiban legalább egy lakás elérhető volt.

A kínálat erősödése részben a kedvezményes új lakás áfa visszavezetésének köszönhető, míg az erősödő keresletben a családi otthonteremtési kedvezmények hatása érezhető.

A használt lakások piacán mérséklődött az áremelkedés üteme, az új lakásoknál azonban nincsenek erre utaló jelek.

A legolcsóbban még mindig a külső pesti kerületekben lehet új lakáshoz jutni, ahol jellemzően 700-800 ezer forint között vannak a négyzetméterárak. A legtöbb új lakás a XIII. és a XI. kerületben épül, mindkettőben a budapesti átlag, vagyis valamivel 1 millió forint felett vannak az árak.

Érdekesség, hogy az éveken át listavezető V. kerület mellé felzárkózott a II. és a XII. kerület is, sőt, valamivel meg is előzték azt. Mindhárom kerületben 2 millió forint körüli árakon kínálják az új lakások négyzetméterét.

Kapcsolódó
Megállt az építőanyagok drágulása, az ingatlanárakban is érzékelhető
Összességében már sokkal dinamikusabb árnövekedést már nem nagyon bír el a magyar piac.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik