Otthon

Új lendületet kaphat az ingatlanpiac

A szakember szerint 2019-ig kiszámítható emelkedéssel lehet számolni.

Várhatóan 2019-ig kitart a hazai ingatlanpiacon tapasztalható felfelé mutató tendencia, amit tovább élénkíthet majd a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) néven induló lakás-takarékpénztár is.

A nyári időszakban érezhető volt egy megtorpanás, de a november-december általában mindig erős szokott lenni a lakáspiacon. Ha nem éri el és söpri magával Magyarországot egy világválság, az árak a következő években is megmaradnak, és további emelkedésre is lehet számítani, ami főként a típuslakásokra és a központi városokban található ingatlanokra lesz jellemző.

Közösségi finanszírozású lehetőség

A további élénkülést annak is be lehet majd tudni, hogy beindul a Nemzeti Otthonteremtési Közösség, amely egy új, nem banki, hanem közösségi finanszírozású lehetőséget biztosít azok számára, akik új építésű otthont szeretnének vásárolni és azt tervezetten, alacsony rárakódó költséggel kívánják megvalósítani. Jelenleg csak a Central NOK Szervező Zrt. rendelkezik a Magyar Nemzeti Bank által adott engedéllyel, a cég egyik közvetlen értékesítő partnere pedig a GV Hitelközpont.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, hogy bár a NOK egyelőre nincs bejáratva, az első, 180 fős közösség indítását már a napokban jóváhagyhatja a Magyar Nemzeti Bank.

2017-ben azt tapasztaltuk, hogy az emberek egyre több lakástakarékot kötnek, pedig egy nagyjából húszéves termékről van szó. 2018-ban és 2019-ben a NOK érhet be úgy, mint ahogyan beérett a piaci környezetnek megfelelően a lakástakarék – nyilatkozott a szakértő.

Mint fogalmazott, a NOK-nak köszönhetően közeljövőben a vásárlók le fogják foglalózni a 2019-es átadású ingatlanokat, ami növeli az eladási statisztikákat és a magyar gazdaságnak is kifejezetten jót tesz.

Lényegében kamatmentes hitelről van szó

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség legfőbb előnyei közé tartozik, hogy a tagok által nyújtott megelőlegezett összeg lényegét tekintve kamatmentes hitelt jelent a lakásvásárló tag számára, és az állami támogatás felső plafonja a lakás-takarékpénztárak évi 72 ezer forintjával szemben itt évi 300 ezer forint. Gadanecz Zoltán elmondta, aranykorát éli az ingatlanpiac, és amíg ennyire jó lesz albérletpiac és alacsonyan lesznek a kamatok, 2019-ig kiszámítható emelkedéssel lehet számolni.

A fák nem nőnek az égig, nem fog örökké tartani, de amíg az emberek úgymond biztonságban érzik magukat, a tendencia nem változik – tette hozzá a GDN szakértője.

Kiemelt kép: MTI – Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik