Otthon

Rosszul alszik? Ezek a növények segítenek álomba szenderülni

Tavasszal sokan megszállottjai lettek a fürdőcsokroknak, amelyek segítenek tisztán tartani a zuhanyzónkat. De a szobanövények előnyei ezzel nem értek véget. Mostanra egyre több és több ember tesz növényeket a hálószobájába, aminek nyomós okai vannak.

A NASA friss kutatásából kiderült, hogy az éjszakai alvás minőségét javíthatjuk, ha életet viszünk a hálószobába. A tanulmány szerint egyes növények megtisztítják a levegőt otthonainkban – ami a megfázás és allergia megelőzésében is fontos szerepet játszik a hűvös évszakokban -, míg más növények aromái pihentető képességeikről híresek.

A tél közeledte remek alkalmat kínál, hogy kipróbáljuk a beltéri kertészkedést, ráadásul a szervezetünk is hálás lesz érte. A House Beautiful segítségével összeszedtük, mely szobanövények illenek leginkább az alvóhelyünkre.

Aloe vera

A NASA az egyik legjobb légtisztító növénynek hozta ki tanulmányában az aloe verát, mert képes volt oxigént felszabadítani az egész éjszaka során. Ráadásul erről a növényről rendkívül könnyű gondoskodni, ami egyben azt is jelenti, hogy több időnk marad aludni.

Fotó: Thinkstock/photos.com

Aranypálma

Az aranypálma már önmagában a kinézete miatt is tökéletes választás lehet, de arról talán csak kevesen tudnak, hogy kiváló légtisztító hatásokkal bír. Az aranypálma sokat segít, ha rendszeresen megfázással, esetleg arc- vagy homloküreg gyulladással küszködünk, ugyanis nedvesítik a levegőt, amely megkönnyíti a lélegzést elalvás előtt.

Közönséges borostyán

Egy amerikai kutatás megállapította, hogy a közönséges borostyán mindössze tizenkét óra alatt képest a levegő 78 százalékát megtisztítani a penésztől. Ezért ha allergiásak vagyunk, ez a növény akár pár nap alatt megszüntetheti a tüsszögési rohamainkat.

Gerbera

Talán az egyik leggyönyörűbb virág a felsoroltak közül, szépsége mellett pedig segíthet is nekünk az elalvásban.

Jázmin

Nemcsak színt ad a hálószobánknak, de egy amerikai egyetem tanulmányából az derült ki, hogy a virág illatának kitett emberek jobban tudtak aludni azoknál, akik közelében nem volt jázmin.

Fotó: Thinkstock

Levendula

Ha már a relaxáló illatokról van szó, akkor a levendula sem maradhat ki a sorból, hiszen kevés nyugtatóbb növény van az aromaterápiában és természetgyógyászatban évszázadok óta használt lila virágnál.

Szobai szanszeviéria

Túl azon, hogy szén-dioxid felvétele során egész éjjel oxigént bocsát ki, kitűnően szívja fel a levegőből az olyan háztartási toxinokat, mint a formaldehid, a triklór-etilén és a benzol.

Vitorlavirág

A vitorlavirág egy igazi mindent az egyben növény, mivel amellett, hogy tisztítja a levegőt a méreganyagoktól, növeli a levegő páratartalmát is. Ezáltal csökkenti az allergiás tüneteket, enyhíti a torokfájdalmat és elősegíti a problémamentes alvást.

9 dolog, amit azonnal dobj ki a hálószobádból
Sokszor nehéz megválni bizonyos dolgoktól, de ha betartja az alábbi tanácsokat, akkor sokkal tisztább és hangulatosabb lesz a hálószobád.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik