Otthon

Tükör a lakásban: elegancia és a lehetőségek tárháza

A megfelelő helyre történő elhelyezés a kulcsa mindennek.

A tükör dekorációs elemként a lehetőségek tárháza: a kis tereket megnöveli, a sötéteket fénnyel tölti meg, eleganciát kölcsönöz nekik. A cél elérésének alfája és omegája a megfelelő felfüggesztés. A lakberendezők előszeretettel terveznek tükröt az előszobába és azokba a helyiségekbe, ahol kevés a fény, illetve oda, ahol – fényeknek, műalkotásoknak és fénylő felületeknek köszönhetően – játszani lehet a tükröződéssel.

Összességében elmondható: a tükör központi ékszere lehet egy-egy helyiségnek – de hogyan?

Nappali

A nappaliban a tükröt érdemes az ablakkal szemben elhelyezni, hogy a lehető legtöbb fényt csalogassuk be otthonunkba. Nagyon jó hatás érhető el, ha egy olyan falszakaszra helyezzük el a tükröt, ahol a csillár vagy a gyertyák fényei visszaverődhetnek.

A tükör felfüggesztése előtt érdemes megnézni, hogy mi az, amit a dekorációs elem tükröz. Nem szerencsés például, ha zavaró összevisszaságot látunk, netán egy olyan szobarészletet, amit nem szeretünk.

Hálószoba

A hálószobában az ablak melletti falat érdemes választani, hogy a reggel első napsugarai tükröződhessenek. Az ággyal szemben nincs túl jó helye a tükörnek, ellenben az ágytámla fölött, vagy az ágy oldalánál már megfér.

Aki hisz a feng-shuiban, egyáltalán nem helyez tükröt a hálószobába: a térrendezés tudománya szerint ugyanis a hálóban elhelyezett tükör felébreszti az energiákat és álmatlanságot okoz. A kandallók ls kályhák fölött elhelyezett tükröt támogatja a feng-shui, az ugyanis egyensúlyt hoz a térbe.

Fürdőszoba

A tükör mindegyik fürdőszoba elengedhetetlen és fontos tartozékai közé tartozik. Nemcsak a fürdőszoba használójának praktikus igényét elégíti ki, hanem növeli a fürdőszoba terének és fényességének érzetét is.

A fürdőszobai tükör jó megvilágítása nagyon fontos. Ne praktikus, ha fölé helyezzük a lámpatestet, mert így az árnyékhatások elkerülhetetlenek. A tükröt szerencsésebb inkább két oldalról megvilágítani.

Konyha

A konyhában nem érdemes ragaszkodni a tükörhöz, az ugyanis a főzés közben keletkező zsíros pára miatt soha nem lesz makulátlan.

Néhány általános praktika

  • Ha a tér és a falfelület engedi, érdemes több tükörben gondolkodni.
  • Hasonlóan a képek mozaikos felhelyezéséhez, a tükörrel is bátran lehet kísérletezni.
  • Azokban a helyiségekben, ahol nagy a sürgés-forgás, balesetveszélyes tükröt elhelyezni.
  • Érdemes továbbgondolni a tükör-fény játékot is. Például a tükör mögé vagy fölé helyezett fényforrás izgalmas hangulatot varázsol a helyiségbe.

Fotók: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik