Otthon

Forgalmas híd alá épített stúdiólakást egy bútortervező

Az egyre nagyobb teret hódító parazita építészet egy újabb modellje valósult meg, ami valóban nem mindennapi.

A vízvezeték-szerelőből lett bútortervező, Fernando Abellanas gondolt egyet és egy stúdiólakást épített. Nem is akárhová! A férfi Valenciában egy forgalmas híd alatt valósította meg a parazita építészet egy újabb modelljét.

Parazita építészet

A parazita építészet neve a német építész, Oswald Matthias Ungershez kötődik. A parazitaépületek a működtetésükhöz szükséges energiát, infrastruktúrát meglévő épületekből nyerik, sőt, nem egy esetben az elhelyezésükre szolgáló tér az a gazdaépület része. A parazitáknak egyáltalán nem kell kötődniük a meglévő épülethez, sőt: létük többnyire épp a meglévő használati módok bővítését jelenti. Ez szokatlan szabadságot is ad az építészeknek és formatervezőknek, hiszen az ideiglenes vagy legalábbis mobilis jelleg a hagyományos formáktól és anyagoktól eltérő megoldásokat kíván.

Az  “parazita” jelenség részben annak köszönhető, hogy sok építész számára nehéz lett alkalmazkodni a középületek terveihez, így ezek az alacsony költségvetésű projektek elterjedéséhez vezettek.

Spanyolországban a bérleti díjak is sokat emelkedtek (az elmúlt évben 20,9% -kal ), így Abellanas saját leleményességének köszönhetően egészen sok pénzt spórolhat azon, hogy hajlandó egy forgalmas híd alatt dolgozni és élni, tegyük hozzá, hogy engedélyeztetés híján átmeneti szállásnak tekinthető.

A különös stúdió stílusa és hangulata tökéletesen illeszkedik a városi környezetbe. Irodaként is megfelelően funkcionál, igaz minimál stílusban.  Szék, íróasztal és két polc, ami a szükséges tároló helyet biztosítja. A stúdió a híd betonfalához rögzített görgőkön és acélszerkezeten “mozog”.

Abellanas titokban tartja a stúdió pontos helyét, hiszen ahogyan nyilatkozott:

A projekt tiszavirág-életű, Addig maradok, maradhatok, amíg  valaki meg nem talál, és el nem lopja a berendezési tárgyaimat, illetve feljelentést nem tesz a hatóságoknál.

Fotó: jose-manuel-pedrajas
Fotó: jose-manuel-pedrajas
Fotó: jose-manuel-pedrajas
Fotó: jose-manuel-pedrajas

Via/ theguardien

Természetbarát, egyedi és páratlanul szép a zuzmóval dekorált otthon
Ezzel az újdonsággal nem csupán szép otthonunk lehet, de eredetisége is lenyűgöz majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik