Otthon

Nem csak a kertekben hódíthat: fűt és hűt a jövő melegháza

A jövő megérkezett! Itt a hordozható és többfunkciós melegház.

Az üveg- és fóliasátrak előnyeiről, praktikusságáról sok helyen olvashatunk. A legnagyobb előnye, hogy folyamatos termelést tesz lehetővé, így nem csak szezonálisan nevelhetjük kerti növényeinket, hanem akár egész évben is. Ezzel a módszerrel a növények nincsenek kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek
.

A témával kapcsolatos  DIY-tippek rendszerint könnyen megvalósíthatók, házilag is kivitelezhető elképzeléseket vázolnak, amelyekkel a kert képe úgy formálható, hogy az egyedi, látványos és praktikus legyen. Ilyen ötletekből már bőséggel találhatunk az internetes portálokon.

Simon Hjermind Jensen, dán építész által tervezett dómszerű “kertház” túlmutat az egyszerű üvegházon. Minden évszakban jó megoldást nyújt növényeinknek, de tökéletes módja lehet kerti pihenő kialakítására is.

Fotó: shjworks.dk

A szerkezetet kétdimenziós darabokból állítják össze háromdimenziós kupolákká. Minden alkatrészt számítógépen terveznek és CNC technológiával készítenek. UV-védett polikarbonátot használnak mind a héjaknál, mind a varrásoknál. A polikarbonát tartós és nagy ütésállósága miatt ideális megoldást kínál erre a szerkezetre, és miután újrahasznosított műanyagból készül, így környezetbarát megoldás.

Műanyagok újrahasznosítása

A begyűjtött műanyag palackokat (PET) a válogatóműben szín szerint szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. Ezeket a bálákat elszállítják a hasznosító céghez (kiállítás/kiállító cégek), ahol az egynemű (homogén) műanyag hulladékból darálékot, illetve granulátumot készítenek, amelyet újra feldolgozhatóvá tesznek. Így a szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackokból, szatyrokból készülhetnek kerti padok, virágcserepek, fóliák, gyeprácsok, alkatrészek, de akár DVD-tok is!

A kupolákat napfény melegíti, és a belső hőmérsékletet természetes szellőztetésen alapuló rendszer állítja be.

Fotó: shjworks.dk

A kerti építmény nyílásain keresztül szükség esetén fűti vagy hűti a belső teret.

Fotó: shjworks.dk

Az elképesztő precizitással működő, a pillanat szükségleteihez igazodó “pop-up” népszerűsége egyre nő, hiszen a tervezők nem csupán kerti megoldásokban, hanem városi környezetbe is tökéletesen beilleszthető designt alakítottak ki.

Fotó: shjworks.dk

A 3 méretben készült, könnyen összeszerelhető “bungallók” virágoknak és közösségi tereknek egyaránt kialakíthatók. Tereken, parkokban, de akár tetőtéren is praktikus és különös esztétikus látványt nyújt.

Fotó: shjworks.dk
Fotó: shjworks.dk

Via/shjworks

12 tipp, hogyan tehetjük egészségesebbé és zöldebbé otthonunkat
Nemcsak családunk számára nyújthatunk élhetőbb életteret, hanem a környezetet is megvédjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik