Otthon

Recepttel fűszerezett méztárolási praktikák

A jó minőségű, hőkárosodást nem szenvedett méz megfelelő körülmények között gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható.

A méz könnyen felveszi a nedvességet, ezért mindig jól lezárva kell tárolni, nem túl nedves helyen, mert különben az állaga gyorsan megváltozik. Ez még akkor is kellemetlen, ha tudjuk, hogy a változás a minőségén nem ront.

A Bakonynektár Méhészet tanácsait érdemes megfogadni.

  • Ne tegyük a mézet a hűtőbe! Bár nem ártunk vele neki, de a méz kiválóan érzi magát a spájzban, a konyhapulton.
  • Mézet ne tároljuk fémedényben, mert az rontja a minőségét.
  • Tároljuk a mézet napfénytől és nedvességtől védett helyen, zárható üvegben, kerámia vagy agyag edényben, hogy semmi esetre se tudja a környezet páratartalmát felvenni.
  • Ha nem szeretjük a kristályos mézet érdemes meleg helyen tartani, ahol a kristályosodási folyamat lassabban zajlik le. De ne féljük a kristályos mézektől, azokban semmiféle minőségi változás nem történt csupán a magas szőlőcukor tartalomnak köszönhetően kristályosodnak ki.
  • A helyesen tárolt méz nem tud megromlani. A méznek igazából nincs fogyaszthatósági, minőség megőrzési ideje, de az üvegre mindig kell írni valamit…

Ha pedig kéznél van a finom méz, nem csupán rendszeres fogyasztása ajánlott, hanem édességek készítéséhez is felhasználhatjuk. A Bakonynektár weboldalán található mézes torta receptjéhez minden megtalálható egy átlagos konyhában és az előkészületektől a sütésig 40-45 perc alatt elkészíthető a finomság.

Mézes torta

Hozzávalók

15 dkg méz, 4 tojás, 8 dkg rétesliszt, 6 dkg finomliszt, 5 dkg darált dió, fél kávéskanál mézekalács-fűszer, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet sütőpor, vaníliás cukor a tetejére

Elkészítése

Felforrósítjuk a mézet, amit a tojásfehérjékből vert kemény habba vékonyan belecsorgatunk, és közben folyamatosan verjük, míg kihűl a hab. A tojások sárgáját habosra keverjük a sóval és a vaníliás cukorral. Összekeverjük a finomlisztet a rétesliszttel, a dióval, a fűszerekkel és a sütőporral. A három elegyet óvatosan összeforgatjuk.

Papírral kibélelünk egy 22-24 cm átmérőjű tortaformát, beleöntjük és elsimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, ez kb. 20-25 perc. Tálalás előtt esetleg meghintjük vaníliás porcukorral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik