Otthon

Kertben és a balkonon is gyönyörűen mutat a szerelemvirág

Odaadó gondozását évről évre dúsabb virágzással jutalmazza meg.

A szerelemvirág – vagy kékliliom – Dél-Afrikából került Európába. Eredeti helyén úton-útfélen növekszik, gyomnövénynek számít, nem úgy hazánkban! A szerelemvirág egyike a legszebb cserepes balkonnövényeinknek, amely gazdag virágzással hálálja meg a megfelelő gondoskodást.

A szerelemvirág augusztusban virágzik, virágzata egyedülálló. Szára csúcsán hozza kék, légies virágait, egyszerre csokorban általában 30-50 darabot.

A kertbe ültetett szerelemvirág nem maradhat kint a hideg hónapokban. Ezért leginkább dézsás növényként érdemes tartani a terasz, a bejárat, vagy a kert bármely részén, ahol egész biztosan szerethető növénydíszünk lesz. A teleltetést 3-6 Celsius fokos, világos helyiségben kell megoldani, nyáron pedig napos, de huzatmentes területet kell neki biztosítani.

Szaporítása

A kékliliom legegyszerűbben tőosztással szaporítható, átültetéskor óvatosan válasszuk szét a sarjakat az anyanövénytől, és ültessük azokat tápanyagdús földbe. Magról is szaporítható, ám ez bonyolultabb eljárás, mint a tőosztás.

A magokat január és március között vessük el, szobahőmérsékleten 1 hónap alatt csíráznak ki. A magokat csak vékony földréteggel takarjuk be, így könnyebben kibújnak. A magról nevelt szerelemvirág 3-4 éves virágzik először.

Ritkaságnak számít

A virág ritkán betegszik meg, a gyapjas pajzstetvek támadják meg a gyengébb példányokat. Ha nem virágzik, akkor vagy túl melegben telelt, esetleg kevés tápanyag áll rendelkezésére, illetve túl nagy cserépben áll ilyenkor a növény. Ha nem a szabadba ültettük, akkor a kékliliom a szűk cserepet szereti: minél szűkebb, annál erőteljesebb virágzást várhatunk.

A szerelemvirág a kertészetekben is ritkaságnak számít, érdemes tehát lecsapni egy példányra, ha épp találunk belőle. Ha megtanultuk gondozását, évről évre dúsabb virágzással jutalmazza meg ápolását.

Fotók: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik