Otthon

Meghálálja a törődést a csodálatos golgotavirág

Látványával egyetlen virágot szerető ember sem tud betelni.

A virág különleges felépítéséről kapta a golgota nevet, mert kinyílva töviskoronára emlékeztet, a virágnak nevet adó misszionáriusok szerint Krisztus szenvedésének jelképét hordozza.

Fotó: Wikimedia Commons

Bár a golgotavirág – melynek nemzetségébe 430 faj tartozik – a tengerentúlon őshonos, Magyarországon is egyre több kertben megtalálható. A legnagyobb közösségi oldalon az utóbbi napokban büszkén tettek közzé fotókat az otthonukban virágzó golgotáról, ami annyit jelent, hogy gondoskodással hazánkban is nevelhető ez a csodálatos növény.

Könnyen gondozható

A kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó évelő növény fajainak többsége fáról fára kúszó, tipikus liánféle, de akad közöttük félcserje, sőt, kisebb fává terebélyesedő faj is. Jól tűrik a napot, de félárnyékos helyen is szépen díszlenek.

Fotó: Wikimedia Commons

Viszonylag könnyen gondozható. Meleg, jól szellőző, világos helyet igényel, de egyes fajtái a félárnyékot is elviselik. Edényben könnyen nevelhető, szinte minden jó vízáteresztő talajban szépen díszlik. Áprilisban kezd nőni, ekkortól hetente egyszer kell locsolni.

Szeptemberig virágzik

Ideális helye lehet egy nagy, délre néző ablak, de erkélyre, balkonra, teraszra is kitehetjük. Kertbe kiültetve felfuttathatjuk a kerítésre, rácsokra, koszorú alakban elhelyezett dróthurkokra. Májustól szeptemberig virágzik; ezt elősegíthetjük, ha eltávolítjuk róla a gyenge ágakat. A kevésbé illatos virágok csak 24 óráig nyílnak.

Fotó: Wikimedia Commons

A magról szaporított növények a negyedik-ötödik évben virágoznak, a dugványok és bujtások már a második-harmadik évtől egész nyáron virágoznak és teremnek. Nyáron a kertbe kiültetett növények óriási felületeket képesek befutni, de az így nevelt töveket ősszel ki kell ásni, bár különösen enyhe teleken, betakarva a szabadban is áttelelhetnek.

Teleltetés

A kertbe kiültetett példányok sikeres teleltetését, már az ültetéskor megalapozhatjuk azzal, hogy minél védettebb ültetési helyet keresünk. Takaráshoz használhatunk akár száraz faleveleket is.

Fotó: Wikimedia Commons

Ha lakásban tartjuk, télen hűvös helyet kell biztosítanunk számára. Legjobb, ha hidegházban teleltethetjük, és amennyiben megtehetjük, gyakran szellőztessünk, mivel a golgotavirág kedveli a friss levegőt.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik