Otthon

Limonádé variációk és 7 ötletes jeges megoldás, ami mindenkit levesz a lábáról

Ezentúl otthon is party hangulatot teremthetünk, nem is akármilyet.

Nyár, napsütés, tengerpart, strand és azok az elmaradhatatlan hűsítő koktélok… Sokunk számára ez utóbbi teszi teljessé a nyaralás, a pihenés perceit.

Ha már hűsítő, akkor az legyen a legjobbak közül. Amennyiben mód van rá készítsük természetes gyümölcsökből, de ha a gyors és bevált megoldásokat szeretjük, akkor maradjunk az örök nyári slágernél, a limonádénál.

Miért limonádé?

Mert azon túl, hogy az alap-limonádét gyorsan elkészíthetjük, ráadásként néhány gyümölccsel, fűszerekkel, plusz ízvilággal bolondíthatjuk meg. Jó, ha tudjuk, hogy az igazán finom limonádé titka, hogy cukorszirupól.  Egy adag cukorszirup elkészítéséhez főzzünk fel 20 dkg cukrot 1,5 dl vízzel, forrás után  hűtsük le.  Ez mennyiségek kb. 1,5 liter vízhez elegendő.

Ezek a gyümölcsök, virágok harmonizálnak leginkább a citrommal:

  • eper,
  • málna,
  • fekete ribizli,
  • gyömbér,
  • görögdinnye
  • bodza,
  • rózsa,
  • levendula

Nincs más tennivalónk, csupán a kiválasztott gyümölcsöt, virágot néhány órára beáztatjuk a limonádéba. Karakteresebb ízhez a virágokból is érdemes előzőleg szirupot készíteni.

Ínyencek és kevésbé ínyenceknek is javasolt az alábbi két recept

Borsmentás
Forrázzunk le 1 liter vízzel egy kisebb csokor friss borsmentát, majd 5-10 percig áztassuk. Közben 1 citrom és 3-4 lime kifacsart levét öntsük bele a cukorszirupba, majd keverjük össze a mentás folyadékkal. Az elkészült limonádéba dobjunk bele kockára vágott lime-darabokat és a mentaleveleket, végül jól hűtsük le.

Bazsalikomos
Turmixoljuk össze a cukorszirupot, 3-4 citrom és néhány ág friss bazsalikommal, majd öntsük fel szódavízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel. Díszítésnek citrom-karikát és egész levél bazsalikomot tegyünk a kancsóba.

A szirupkészítés praktikáiról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Jégkockák bámulatos formákban

Ha elkészültünk a limonádéval, és további extra látvánnyal szeretnénk megkoronázni hűsítő perceinket, akkor nem maradhatnak el a különleges jégkockák sem.

Dinnyés változat

Vágjunk ki pár – lehetőleg gömb alakú – szeletet bármilyen dinnyéből, és tegyük be pár órára a mélyhűtőbe. Víztartalma miatt hamar megfagynak majd italunknak igazán egyedi ízt adnak.

Gyógynövényekkel

Fagyasszunk le mentát, citromfüvet, zsályát, kakukkfüvet. Egy kevés vízzel vegyítve tegyük jégkocka tartóba, és néhány óra múlva már használhatjuk is. Bármilyen italt még hűsítőbbé varázsolnak.

Áfonya, fekete ribizli, málna, meggy…, gyümölcsös megoldások

Tegyük a finom gyümölcsdarabokat kedvenc formánkba, nagyon mutatósan mutatnak majd italainkban.

Fotó: naked food magazine

Virágos csábítás

Tegyük csodássá a jégkockánkat néhány szemet gyönyörködtető virágszirommal.

Keverjük az ízeket

Rakjunk a jégkockatartó egy-egy tartályába különböző szirupokat, turmixokat, gyümölcsleveket. A látvány és az ízvilág sem hagy kivetni valót maga után.

Ha pedig a limonádézás után koffeinéhségünk lesz, akkor ne felejtsük, hogy jeges kávét mi is készíthetünk. A kávát fagyasszuk le, aki tejjel szereti, akár azt is hűthet mellé. Ezzel a módszerrel garantáltan nem vizezzük fel a kávét.

Kreatív megoldások szilikon formákkal

A szilikon formákat nem csak sütésnél hasznosíthatjuk. Egy kis ötlettel, fantáziával bámulatos kreációkat alkothatunk.

Ezek az italok kerti partikon is megállják a helyüket
3 fantasztikus ízvilágú, kellemes koktél a szép nyári estékhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik