Otthon

Gyakrabban kell kimosni a törölközőt, mint hinné

Majd holnap kimosom.

Sokszor hangozhat el ez a mondat a fejünkben, ha az éppen használt törölközőnkre gondolunk, hiszen amíg nem a sminkünket szedjük le vele, olyan mocskos nem is lehet. Csakhogy ez a gyakorlatban nem így néz ki.

Ha nem akarjuk baktériumok sokaságát átragasztani a testünkre fürdés után – és nyilván nem -, akkor szigorú útmutatásokat kell követnünk.

Philip Tierno, a New York University School of Medicine mikrobiológusa a Business Insidernek arról beszélt, hogy egy nedves törölköző szó szerint növekszik. Mivel a fürdőszobák számos olyan elemet tartalmaznak, amelyek a mikrobiális élet kialakulásához vezetnek – mint a víz, a meleg hőmérséklet és az oxigén -, a törölközőnk a mikrobák tenyésztési helye lehet.

De milyen gyakran érdemes kimosni?

Szakértők szerint a legideálisabb az, ha három használat után bedobjuk a mosógépbe a törölközőt. Ha minden alkalommal hagyjuk teljesen megszáradni, akkor elkerüljük, hogy a törölköző túl gyorsan elhasználódjon és rohanhassunk a boltba egy új darabért.

A legfontosabb, hogyha furcsa illatot érzünk, azonnal cselekedjünk. Amennyiben a törölközőnk szokatlan szagot áraszt, mikrobák szaporodnak rajta és kötelező jelleggel a mosás mellett kell döntenünk.

A biológusok óva intenek, hogy a törölközőnket semmiképp se osszuk meg másokkal. Ezzel ugyanis olyan baktériumok kerülhetnek a bőrünkre, amihez a szervezetünk nincs hozzászokva és pattanásokat, fertőzést eredményezhet.

Amennyiben mosás után is megmarad a kellemetlen szag, akkor anyagtól függően a legforróbb vízben két csésze ecet hozzáadásával mossuk át kéz között, majd tegyük ismét a mosógépbe mosószerrel. Ha ez sem segít, akkor eljött az ideje, hogy új törölköző után nézzünk.

A legszebb zuhanyajtó, amivel idáig találkoztunk
Modern, elegáns és látványosan megnyújtja a teret.

(Country Living, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik