Otthon

Kertünk hűsítő oázisa, avagy a látványos csobogók kialakításának praktikái

Egyéni elképzelések, kreatív megoldások és lenyűgöző végeredmény.

Gyönyörű csobogók, csörgedező patakok és tavak, mind a nyári kertek ékei. Virágokkal, trópusi növényekkel díszítettek, különböző anyagokkal és stílusokkal kialakított sarkok, amik részei lehetnek álmaink kertjének. Merítsünk ötletet, és valósítsuk meg kerti csobogónk netovábbját.

A természet hangjai és a víz csobogása a harmónia és a nyugalom oázisává  varázsolja kertünket. A legtöbb kerti csobogó egyéni elképzelések alapján és kreatív megoldásokkal valósul meg, így a végeredmény is csak lenyűgöző lehet.  A nagyobb, drámai hatású csobogóktól kezdve, a tavakon át, a lágyan csörgedező vízesésekig bármi megvalósíthat. Csak a kreativitásunk szab határt.

Megtervezésénél néhány szempontot vegyünk figyelembe. A kertben lévő tavat, vagy csobogót napsütéses helyre tervezzük, így a víztükrön megcsillanó fények fokozzák a szép látványt. Ugyanakkor néhány örökzöld, és az általuk nyújtott árnyék mindenképp szükséges. Az a legoptimálisabb, ha a víz felszínének 30%-a árnyékolt.

Csobogónknál többféle szegélyt is kialakíthatunk

Sziklás: ez esetben nagy méretű sziklákat használjunk, melyek képesek megtartani a külső föld nyomását.
Kavicsos: kialakítására a különböző méretű görgeteg kövek a legalkalmasabbak. Figyeljünk arra, hogy a kövek mérete bentről kifele növekedjék.
Köves: az egyik legstabilabb szegély építési mód, melyeket akár betonba is ágyazhatunk.
Füves: az egyik legtermészetesebb szegélyépítési mód. Arra kell figyelni, hogy megépítésekor a föld ne tudjon bemosódni a tóba.Ennek érdekében javasolt egy rejtett szegél építése a tó széle és a gyep közötti határvonalra.

Legnépszerűbb kerti vízesés típusok

Sziklás

A szikla méretét mindenképp az adott terület méretéhez igazítsuk. Túl nagyot ne tervezzünk kis területre, és viszont sem szerencsés.

Lépcsőzetes

A víz lépcsőkön tört áramlását teszi lehetővé. Ehhez a vízeséshez gondos kerttervezésre van szükség, a megfelelő növények kiválasztásával és elhelyezésével bámulatos hatást kelt.

Virágzó növényekkel övezett

Virágzó pompában lévő növényekkel valóságos oázist varázsolhatunk. Ebben az esetben nem csupán a virágok fajtájára, hanem színükre és virágzási idejükre is érdemes odafigyelni. A végeredmény magáért beszél.

Csobogó medencével, tóval

Ez a megoldás lehet  pihenő sarok, kifejezetten a  csendes elmélkedéseink helyszíne, ahol a lezúduló  víz hangjaiban is megtalálhatjuk a nyugalmunkat.

Modern

A letisztult, finom  vonalakkal a modern vízesések látványosak és biztosan  meghatározó elemei lesznek a kertnek.

Vízesés a medencében

Kiváló módja, hogy izgalmasabbá tegyük a medencés élményeket.  A gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretnek úszni és játszani a vízesés alatt, így hát ezzel a választással lehetetlen mellé lőni.

Lágy esésű

Ezen megoldások kialakításásnál fontos, hogy lapos köveket használjunk, de lehetőleg minél kisebb legyen a szintkülönbség. A végeredmény olyan lesz, mint egy műalkotás. Lenyűgöző látványt nyújt és nyugodt hangulatot áraszt.

És a ráadás

Fotók forrása: designing idea

Szerző: Horváth Rita

Újdonság a kiskertekben: fahasábból és rönkfából készült kerítések, térelválasztók
Ha az újszerű megoldások hívei vagyunk, akkor ezekbe a térelválasztókba biztos, hogy beleszerelmesedünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik