Otthon

Hol és milyen legyen a kutyánk háza?

Fontos, hogy a gazdik közelében helyezzük el.

Sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a kutya nem szívesen használja a kutyaházat, még szélsőséges időjárási viszonyok során sem. Egyebek mellett ennek az lehet az oka, hogy a kertben az eb számára nem megfelelő helyre került a kutyaház. Az emberi szempontok szerint telepített kutyaház nem mindig áll összhangban a kutya igényeivel – írja a Kutyaközpont.

Falkaösztön

A kutyának a négy alapösztöne közül a leghangsúlyosabb a falka ösztön, ami a falkába tömörülés és a társas lét igényében körvonalazódik. Ezért érthető, hogy a kutyádnak folyamatos az igénye arra, hogy a család közelében élje napjait. Minden esetben észrevehető, hogy a kutya a legtöbbször napközben is a kert olyan szegletében szeret tartózkodni, ahol figyelemmel tarthatja a család mozgását és a lehető legrövidebb időn belül felveheti a kapcsolatot gazdájával.

Fotó: lowes.com

A kutyaházat olyan helyre érdemes telepíteni, ahol a kutya szemmel tudja tartani a család mozgását még úgy is, ha az ólban pihen

A terület felmérése során az emberek mozgásának útvonalát figyelembe véve kell eldönteni a kutyaház lehetséges helyét. Nem csak a kutyával együtt élők napi tevékenységét mozgását vegyük számításba, hanem esetleg az utcafronton, vagy a szomszédban várható eseményeket is. Ha a kutya a territóriumát a figyelmével a lehető legnagyobb mértékben le tudja fedni  a kutyaházból is, akkor szívesebben fogja használni . A kutyaház számára egy igazi menedék lesz, pihenésének helyszíne.

Méretében igazodni kell a fajta méreteihez

A megfelelő méret kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a kutyának nehogy túl nagy méretű kutyaházat válasszunk, mert azt képtelen lesz a saját testével “felfűteni”, ha azonban kisebb méret mellett döntünk, bizony szűkös lesz számára a kutyaház.

A jó kutyaház megfelelő arányokkal rendelkezik, mérete pedig igazodik az adott kutyafajta testméreteihez. Ez azért lényeges, mert így lehetséges az, hogy kutya minimális kényelmetlenséggel tudjon ki-be járni, azonban bent letelepedve teste melegével melegen tudja tartani – írja a Kutyaházgyár.

Tisztíthatóság, külső megjelenés

Legalább ilyen fontos a kutyaól jó tisztíthatósága. A tisztíthatóság rendeltetése, hogy abban az esetben, ha valamilyen élősködő, vagy betegség ezt szükségessé teszi, a kutyaól belseje is fertőtleníthető legyen. Ezt nyilvánvalóan szeretnénk a legegyszerűbb módon, kényelmesen végezni.

Fotó: trixie.de

A külső megjelenés legyen nyugodtan egyedi, tükrözze a gazda ízlését. Érdemes azonban olyan külsőt választani, amivel kevés dolgunk lesz. Ha fa kutyaólat választunk, évenként javallott azt átvizsgálni, kisebb hibáit javítani és átfesteni, így lesz tartós és szép.

Mire ügyeljünk még?

Kerüljük a szükségtelen és rosszul felhelyezett díszelemeket, a könnyen lerágható, lekaparható burkolatokat, díszítéseket! Ezek esetleg a kutya szájában köthetnek ki, és akár komolyabb bajt is okozhatnak.

Hasonlóképp a fém védőélekkel is legyünk körültekintőek! Jól felszerelve óvhatja a házat és igazi segítség egy vehemens kutyával szemben, ugyanakkor hanyagul beépítve könnyen leszedheti a kutya, vagy sérüléseket okozhatnak házi kedvencünknek.

Kiemelt kép: sierravistalabradores.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik