Otthon

Kis panelházban is van helye az infraszaunának

Alig egy négyzetméteren is elfér.

Egyre népszerűbb az otthonokban az infraszauna, a szaunázás „kíméletes” megoldása. Míg a forró levegőjű finn szauna a pulzusszám megemelésével fejti ki hatását, addig a jóval alacsonyabb hőfokon működő infraszauna nem terheli a szervezetet, mert a kabinban lévő levegő csupán 40-60°C-os, ami könnyen viselhető. Kutatások kimutatták, hogy méregtelenítés szempontjából sokkal hatékonyabb, mint a finn szauna.

Az infraszauna működési módja eltér a hagyományos szaunáétól

Az infraszaunákban lévő fűtőpanelek infrasugarakat állítanak elő, így nem a levegőt melegítik fel, hanem közvetlenül behatolnak a bőr alá, majd átadják energiájukat a szöveteknek. Ennek a működési elvnek köszönhető, hogy jóval alacsonyabb (45-60 fok) hőmérsékleten is alaposan megizzasztják a használóját.

A mai infraszaunák már kis lakással rendelkezők számára is elérhetőek, nem véletlenül vásárolják egyre többen panelházak lakójaként. Mivel a legkisebb méretűnek, az egyszemélyesnek elég egy 90 x 90 x 190 cm es hely, kis otthonban is könnyen élvezhetjük a saját wellnesst. Ha persze van legalább 130 centi széles hely a lakásban, megpróbálkozhatunk a kétszemélyes változatokkal, kettesben használva, beszélgetve gyorsabban telik a bent töltött idő.

A kis helyigény mellett fontos az is, hogy ezek az infraszaunák nagyon alacsony fogyasztásúak. Nagyjából annyit fogyasztanak, mint egy erősebb hajszárító vagy egy gyengébb porszívó.

A fürdőszoba is jó helye az infrakabinnak, mert anyaga remekül alkalmazkodik a párás környezethez, a szaunázás után pedig egy zuhanyzás nagyszerű élmény lehet.

Néhány praktikus tanács az infraszauna használatához

  • Szaunázás előtt mindig igyon egy nagy pohár vizet vagy zöld teát, esetleg gyógyfüvekből készült méregtelenítő teát. Szaunázás közben ugyanis leeshet a vérnyomása az erős verejtékezés miatt. Igyon szaunázás után is.
  • Ha az infraszauna használata közben ennek ellenére rosszul érezné magát, akkor a szaunázást azonnal fejezze be és a készüléket kapcsolja ki.
  • Szaunázás után minden esetben ajánlott azonnal lezuhanyozni. A melegtől ugyanis a bőr pórusai kitágulnak, ezért a verejtékezéssel távozó méreganyagok – ha nem távolítjuk el őket gyorsan a bőr felületéről – könnyen visszakerülhetnek testünkbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik