Otthon

Frissen vágott virágok tartósításának praktikái és kompozíciói

Meglátni, megszeretni és hosszan gyönyörködni. Csodás virágok tartós megoldásai.
  • Ha tökéletesen friss virágot szeretnénk, kora reggel vagy késő este szedjük le, amikor már nem bimbó, de még nem kinyílt virág. Ne szedjünk virágot nagy melegben, mivel olyankor legkevesebb a nedvességtartalmuk, így nem tartanak sokáig. Amikor boltban vesszük, már ne legyen zárt bimbó, de teljesen kinyílt se ne legyen.
  • Hogy légbuborék nélkül, a lehető legtöbb nedvességhez jussanak a virágok,  víz alatt vágjunk le a szárukból, kb 5 cm-t.
  • A liliom szárát ferdén vágjuk le és egészen a virágjáig állítsuk vödör vízbe, mielőtt elrendeznénk. Óvatosan kell vele bánni, mert élénk narancsszínű virágpora foltot hagyhat a bőrünkön és a ruhánkon.
  • A pipacsszárak végét pörköljük meg picit gyertyával vagy öngyújtóval, mielőtt csokorba kötnénk őket, így egy kicsivel tovább tartanak. Jegyezzük meg, hogy a pipacs a mezőn mutat a legszebben.
  • A hortenzia tovább marad friss, ha a virágfejet mártjuk be először a vízbe, ugyanis jobban felveszi a vizet. Pár percig tehát hagyjuk fejjel lefelé fordítva egy tál vízben, csak utána tegyük vázába. Ezután naponta permetezzük meg az egész növényt, hogy pótoljuk a nedvességét.
designmag-fr
  • A „ szomjas” ibolyák is a virágukon keresztül szívják magukba a legtöbb nedvességet. Tegyük először fejjel lefelé egy tál vízbe, s csak körülbelül 30 perc múlva rendezzük el őket.
  • A csillagfürt „nagyivó” és szó szerint üreges szára van. Úgy tarthatjuk frissen, ha feltöltjük cukros vízzel (egy evőkanál cukrot adunk egy liter vízhez). Melegítsük meg a vizet, hogy a cukor feloldódjék benne. Amikor teletöltöttük a szárat, zárjuk el egy darabka vattával nyomjuk bele és hagyjuk pár órán át a vízben, amíg az alsó virágok föl nem emelkednek. Utána rendezzük csokorba.
  • Csak a tavaszi hagymás virágok nem igénylik a gyakori vízcserét.  Tegyünk a vízbe jó adag sót, amelytől friss marad a víz, és amely életre kelti őket, amikor már hervadni látszanak.
  • Mindig tépjük le a szálas virágok alsó leveleit, mielőtt vázába tennénk őket. A benne lévő levelektől nyálkás és büdös lesz a víz.
Fotó: warrengovegarden
  • Ha a kertben szedünk rózsát, mindig a szélen levő leveles bimbót vágjuk le. Szedjük le az alsó leveleit, a tüskéket és a sérült szirmokat. Ütögessük meg a szárak alját, hogy felszívják a vizet. Különböző kísérletek azt mutatják, hogy limonádéba tett rózsa hosszabb életű.
  • Minden fás szárú virág alját be kell vágni vagy össze kell nyomni ugyanúgy, mint a rózsát. ha a hervadás jelei mutatkoznak, tegyük őket rövid időre forró vízbe. A puhább szárakat ollóval vágjuk be, de sohase kaparjuk le a külsejüket.
  • Virágzó növényről virágot és ágakat úgy szedjünk, hogy a régebbi részek fölötti két bimbó előtti egész hajtást szedjük le.
Fotó: gerbeagud

Jó és rossz  barátok

  • Tegyünk valamennyi gyűszűvirágot bármilyen vágott, szálas virághoz – jelentősen tartósabb lesz.
  • A viola rosszul tűri a társaságot és rengeteg vizet iszik. Ne tegyünk mellé semmit, tartsuk egy nagyobb vázában és gyakran öltsük fel vízzel.
  • Legjobb, ha a szegfűt is csak önmagában tároljuk. Egyébként a legtovább eltartható virágok egyike, ha a szárát két bütyök között vágjuk le víz alatt, és körülbelül egy óráig egy vödör vízben hagyjuk, hogy jól teleszívja magát, mielőtt csokorba rendeznénk, Ha megnyomogatjuk a szárat, meggyorsítjuk a vízfelvételt. Tartsuk távol a gyümölcsös táltól a szegfűt! Az alma olyan gázt bocsát ki magából, amely árt neki.
  • Sarkantyúvirágot sohase tegyünk más virágokkal egy csokorba, mivel annyi vizet vesz el tőlük, hogy elpusztulnak.

Így tartanak sokáig

  • Ha langyos sós vízbe tesszük a virágokat, tovább tartanak. Amikor kezdenek hervadni, vágjunk le a szárukról egy centinyit és azonnal mártsuk a szárát forró vízbe – meghökkentően hosszú ideig tartanak.
  • A rövid szárú virágok kétszer annyi ideig tartanak, ha alaposan megsózott vízzel teli tálba tesszük őket.
  • Egy teáskanálnyi háztartási fehérítőt a vízbe téve, megakadályozzuk, hogy a víz zavarossá váljék. Ha nyálkaréteget akarunk eltávolítani festett üvegről, használjunk szódabikarbónát.
  • Vízben feloldott aszpirin a leghervadtabb virágokat is életre kelti, de ugyanúgy, mint az embereknél, addig ne adjuk, amíg nincs rá szükség.

  • Tegyünk keményítőt a vízbe, hogy a ciklámen, a tulipán és a hozzájuk hasonló szárú növények egyenesek maradjanak.
  • Az orchideavásárlás luxusnak tűnhet, ha pedig nem fizetünk rá, hiszen vágott virágként hat hétig is eltart.
  • A hanga hetekig eltart anélkül, hogy hullatná a virágát vagy tűleveleit: szúrjuk a levágott szárakat egy nyers burgonyába.
  • Ha lecsípjük a kardvirág legfelsőbb bimbóit  (ugyanígy a tátikáét és a szarkalábét is), tartósabb lesz a vázában.
  • Mindig szedjük le az alsó, már teljesen kinyílt hervadó virágokat.
  • Ha a gerbera szár petyhüdt lesz, kiegyenesíthetjük, ha palackba nyakig vízbe állítjuk. Hamarosan ismét szép egyenes lesz.
  • A celofánba csomagolt virágok, ha a végüket nedves vattába csavarjuk, hűtőszekrényben egy hétig is frissek maradnak.
Fotó: youcanbe

A rózsa frissen tartása

Ha rózsát szeretnénk télre eltenni, akkor  még mielőtt teljesen kinyílna, szedjük le. Olvasszunk fel valamilyen közönséges tömítő anyagot vagy gyertyaviaszt és „ csomagoljuk bele” a szár végét. Borítsuk be a rózsát itatóspapírral és tegyük légmentesen elzárható dobozba. Amikor szükségünk van rá, vegyük ki a dobozból, lehetőleg este, vágjuk le a viaszos szárvégeket és tegyük vízbe egy éjszakára. Másnapra az eltett rózsából újra virág lesz és olyan mintha frissen szedtük volna.

Így mutat dekoratívan a rózsa vázában

Forrás/501 garden tipp

Ajánlott videó

Olvasói sztorik