Otthon

Így lesz gyönyörű kerti gyepünk

Ha erős, szép és egészséges gyepre vágyunk, nem árt a magunkévá tennünk néhány praktikát.

Paul Tukey a “Gondoskodás az élő gyepről” című kiadvány szerkesztője hívja fel a figyelmet arra a szemléletmódbeli problémára, hogy az évente négyszer műtrágyával  terület sok mindennek nevezhető, de organikusnak nem. Ez idő- és pénzigényes, ráadásul nem is biztos, hogy mindenáron szükség van rá.

Az egészséges és erős pázsit képes arra, hogy megvédje magát a gyomoktól, és reprodukálja magát

Ha a Tukey által felvázolt lépések szerint haladunk, az évek folyamán elérhetjük, hogy kevesebb ráfordítással, jóval természetesebb módon hozzunk létre ideálisnak mondható pázsitot.

1. Vastag gyep

Egyik legjobb módja, hogy a gyep tömörebb, vastagabb legyen, ha fűmagot szórunk a már meglevő gyepünkre. Tukey felhívja a figyelmet arra: ahol a fű vastag és egészséges, a gyomoknak nincs helye csírázni, a fű is szélesebb és mélyebb gyökérzet képes ereszteni, ami hatékonyabban szívja fel a tápanyagokat és a vizet a talajból. Keressük meg a legideálisabb feltételeket a pázsitnak: napon vagy részleges árnyékban (a fű nem nő teljes árnyékban, így más a növénytakaró ezeken a területeken).

Ősz az ideális alkalom, hogy szétszórjuk a magokat, de ha a gyep vékony, ne féljünk megtenni ezt tavasszal. Mielőtt elkezdenénk, vágjuk le a füvet, körülbelül 5 cm magasságig (sarló, fűnyíró, haladóknak kasza) ahhoz, hogy a napfény érje az új magokat, és azok csírázni tudjanak – ajánlja Chip Osborne, a pázsit nevelést bemutató kiadványában. Az ideális mennyiségű mag, körülbelül 2 kg 100 négyzetméterre.

2. Szerves komposzt

Osborne javaslata szerint a hozzáadott szerves trágya 7 százalékkal javítja a talaj szervesanyag-tartalmát és jelentősen javítja a talaj vízellátó képességét is. A szakember azt javasolja: 200 négyzetméterig használjunk talicskát a széthordáshoz, ennél nagyobb területre nyugodtan használjunk műtrágyaszórót. A terítés vastagságát 1-1.5 centiben javasolja.

3. Víz, de okosan

Nyáron a pázsitok locsolása teszik ki mintegy a 40-60 százalékát a lakossági vízhasználatnak (ez az USA-ból származó adat, vélhetően Európában azért valamivel jobb a helyzet), és ez mindenképpen figyelemreméltó adat.

A szakemberek megállapítása szerint az arányt jelentősen javítani lehetne például a szerves trágya használatával. A vizet kora reggel locsoljuk, hogy megakadályozzuk a gombás betegségek kialakulását, és hogy csökkentsük a párolgási veszteséget. Az alaposan, ám de ritkán öntözött pázsit növényei mélyre ereszti a gyökereit és ez szárazságtűrővé teszi. A szükséges víz mennyisége változik az egyes fűfajták és a talajtípusok függvényében, de körülbelül 2 cm csapadék, öntözés minden héten elégséges a szakember véleménye szerint.

4. Ügyeljünk a magasságra

A Maryland-i Állami Egyetem kutatása szerint, ha hűvös időszakban vágjuk le pázsitunkat körülbelül 7-8 centi magasságban, az legalább olyan hatékony, mint a vegyszeres gyomirtás. Ehhez egyszerűen állítsuk be a fűnyírót a legmagasabb szintre. Ügyeljünk a vágószerszám élességére, mert borzasztóan fárasztó tompa szerszámmal dolgozni, az életlen szerszám pedig roncsol, a roncsolt felület nehezebben gyógyul, a növény hajlamosabb megfertőződni. A szakértők egyöntetűen a gyakori kaszálást javasolják: ne hagyjuk elburjánzani kertünk díszét.

5. Hagyjuk a takarítást

Ez a tanács, biztos, hogy mindenkinek tetszik majd: röviden azt tanácsolják a szakemberek, hogy ne vesződjünk a takarítással, ne szedjük össze a lehullott ágakat, avart, avagy levágott füvet. Ráadásul, mivel az új OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) szigorúan bünteti még a kerti tüzeskedést is, amúgy is el kéne vinni a legközelebbi szerveshulladék-átvevőbe, majd megsemmisíttetni horror áron,talán még olcsóbb is. Ahogy lebomlanak, értékes szerves anyagaikat a talajba juttatják, és körülbelül 1 kiló nitrogén/100 négyzetméter pótlást jelentenek minden szezonban.

6. Trágyázni ésszel

A szerves trágyák természetes eredetű növényi, állati és ásványi anyagok. Miután ezek a termékeket összefüggésbe hoztuk a gyeppel, a talajban élő mikroorganizmusok lebontják a tápanyagokat olyan formára, hogy a növények is igénybe vehessék. A szerves trágyákra a növényeknek nagy szükségük van! A használati utasítás nem dísznek van a terméken, annak követése erősen javallott, mert mint minden jót, a szerves trágyát is lehet túladagolni. Különösen ügyeljünk erre ősz elején, tavasz közepén.

A lépések tehát nem bonyolultak, némelyik kifejezetten leegyszerűsíti életünket, segítségükkel kertünk igazi díszévé változtathatjuk gyepünket.

Kiemelt kép: cleancutlawn.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik