Otthon
Humus soil - Hand Shovel -Leerer clay pot, in the background the garden

A hobbikertészet primadonnája a virágtorony – Mutatjuk, hogyan készül

24.hu
24.hu

2017. 05. 10. 08:26

A függőleges kertészet primadonnája az ötletes virágözön.
Korábban a témában:

Virágzó látványt szeretnénk, de kicsi a kert, esetleg a bejárati ajtó környéke? Itt az ideje, hogy függőleges lehetőségekben gondolkodjunk. Ennek egy látványos módja a virágtorony.

Hozzávalók

  • Öt standard terrakotta edény a következő méretekben: 14 “, 12”, 10 “, 8″ és 6 ” cm-esek
  • 12,5 cm terrakotta csészealj (nem szükséges, ha a tornyot a kertbe helyezzük )
  • 20 liter virágföld
  • 2-3 cm átmérőjű fém-  vagy bambuszrúd
  • kavics a cserepek aljára (opcionális)
  • 20 – 30 db növény

Elkészítés

Először válasszuk ki azt a helyet, ahová fel szeretnénk állítani a virágtornyot, mert ha már elkészül, nehéz mozgatni.  Kezdjük a “14”-es cseréppel. Töltsük meg virágfölddel a cserép felső pereméitől számított  kb 3-4 cm magasságig.

Megjegyzés: Miután a forró nyári hónapokban a konténerekbe ültetett virágok gyorsan kiszáradnak, így júliusban és augusztusban a virágokat naponta kétszer ajánlott öntözni. Ne feledjük, hogy a terrakotta edényekben lévő növények még gyorsabban kiszáradnak, mint egyéb cserepek esetén, mert az agyag elszívja a nedvességet. A talaj nedvességének tartóssá tételéhez ja jó megoldás, ha víztartó kristályokat keverünk a földhöz.

Helyezzük a talajon keresztül a tartórudat a cserép középpontjába. Ha a virágtorony a kertben van, ne használjuk a cserép alátétet, hanem a stabilitás érdekében nyomjuk meg a rudat a talajba néhány cm mélyre.

Ezután “fűzzük rá “12 “-es cserepet a rúdra, majd töltsük meg virágfölddel. Így járjunk el az összes cseréppel, míg fel nem állítottuk a tornyunkat.

Ha a torony felépült ültessük be a virágokat. Miután nincs túl nagy ültetendő hely, így kis növényeket válasszunk az ültetéshez. Minél kisebb a virág, annál egyszerűbb lesz a ültetni.

A virágok kiválasztása

Amikor a virtuális torony virágainak kiválasztására kerül sor, a lehetőségek végtelenek. Van azonban néhány fontos dolog, amit szem előtt kell tartani:

  • Valóban szép látványt futó virágokkal érhetünk el.
  • A felfelé növő virágok, főként a magasba szökők nem alkalmasak erre a célra.

 

A virágok kiválasztásakor tartsuk szem előtt a torony helyét. A kertészeti alapszabályok itt is érvényesek. A fénykedvelő növényeket napos helyre, árnyékkedvelőket naptól védett helyre ültessünk.

Fénykedvelő virágok 

Petunia –  napos helyen kiváló választás, sokszínű hangulatot varázsolhatunk velük.

Calibrachoa – ezek a virágok mini- Petunianak tűnnek, és tökéletesek ehhez a projekthez. Azonban, lehetetlen megtalálni őket elég kicsi konténerekben, hogy illeszkedjenek a szűk, egy hüvelykes térbe az edények között.

Fotó: power-flower

Wave Petunia – bár gyökérrendszerének köszönhetően nehezebben illeszthető be a kis ültetőfelületbe, de virágos pompájuk látványos.

Alyssum –  fehér, lila és rózsaszínűek. Bár önmagukban kevésbé mutatnak, de nagyszerű harmóniát alkotnak más virágok mellé ültetve.

Fotó: power-flower

Árnyékos helyre javasolt virágok

Lobelia – az Alyssumhoz hasonlóan ez a virág önmagában nem használható a toronyban, de kiváló karaktert adhat. Egyike azon kevés növényeknek, amelyek kék színűek.

Fotó: public..asu.edu

Impatiens – ezek a virágok tökéletesek az árnyékban lévő toronyhoz. A növények körbenövik a cserepeket, és egy virágfából készült illúziót adnak. Az Impatiens sok színben kapható, használjuk ki lehetőségeit.

Via/dengarden

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.