Belföld

Balczó: nem volt pofon a Jobbiknak a választás

A párt alelnöke szerint a teljes országos lefedettség az igazi lehetőség a párt számára.

A tiszavasvári polgármesteri szék megszerzése valóban az egyetlen kiemelkedő eredmény, de ez nem jelent csalódottságot a Jobbiknak – mondta Balczó Zoltán a párt alelnöke az MTV Ma Reggel című műsorában hétfőn. Mint mondta a korábbi 13 helyett, most 377 jelöltjük nyert mandátumot az önkormányzati testületekbe, például a főváros 22 kerületében is ott vannak. Valóban az MSZP a második legerősebb párt, ismerte el Balczó, de úgy látja, az nem lehet túl nagy vigasz nekik, hogy 8 év kormányzás után megelőzik a semmiből érkező jobbikot. A Jobbiknak egy váltópárti lehetőséget kell felmutatni 2014-ig – jelentette ki az alenök.

A Fidesz is elvett szavazatokat a Jobbiktól, mert a kormánypárt „mézeshetei” még tartanak – fogalmazott a politikus. A legfontosabb megnézni mégis azt kell, hogy ahol listára lehetett szavazni ott mit ért el a párt, így például a megyékben. Balczó szerint a teljes országos lefedettség az igazi lehetőség ezek után. A tavaszihoz képest rosszabb eredmény nem pofon hiszen nagy eredmény a 3 megyei felülkerekedés az MSZP felett – véli a politikus.

130 millió forintból kellett kampányolni, kevés volt a médiamegjelenés, nagy volt az ellenszél. Ugyan az elmondható, hogy megtorpant a Jobbik előretörése, de 2006-hoz képest, amikor a MIÉP-pel együtt volt 2 és fél százaléka a pártnak, ez nem így van – mondta a radikális párt alelnöke.

Balczó leszögezte, hogy tudnak bizonyítani a parlamenten belül is, mert nincsenek törésvonalak a pártban. A választás következtében az önkormányzatokban, a megyei közgyűlésekben most megnyílt a lehetőség azok számára, akik a parlamenti választásokon lemaradtak. Új jobbikos polgármesterek megválasztására, a polgármesterválasztás közvetlenebb jellege miatt, inkább csak négy év múlva számíthatnak – jegyezte meg Balczó Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik