Mobil

Nem lesz elég iPhone X, gond van a gyártással

Az Apple idei legnagyobb dobása az iPhone X névre keresztelt okostelefonjuk, amire október 27-én indul az előrendelés, és november 3-án kezdődik az értékesítés. A készülék ára sokak számára horribilis, ugyanakkor így is óriási az érdeklődés az almás cég idei zászlóshajója iránt, amiből a vállalat a legújabb információk szerint képtelen elegendő példányt gyárttatni.

A Nikkei Asian Review beszámolója szerint az Apple idén mindössze 20 millió készülék leszállítására lesz képes, ami nagyjából fele a cég eredeti terveinek. A cikk szerint a feleződő készülékszám gyártási problémákra vezethető vissza, amit azok az alkatrészek okoznak, amik az egyik legújabb funkcióhoz, az arcfelismeréshez szükségesek.

A Nikkei szerint már a tömeggyártás elején is adódtak problémák az OLED-kijelzőkkel, ám ezt hiába orvosolták júliusra, az arcfelismerést végző komponensek összeszerelésével további problémák adódtak. A lap értesülései továbbá arról szólnak, hogy a telefon összeszerelésével megbízott gyárak csak szeptember végére tudták elfogadható számra tornázni a normálisan működő készülékeket, és jelenleg tíz milliót tudnak legyártani havonta, ami azt jelenti, hogy

az Apple mindössze húszmillió készüléket tud kiszállítani az idei évben.

Az almás cég így képtelen lesz kielégíteni a készülék iránt mutatkozó – egyes elemzők szerint 50 millióra rúgó – igényeket, másrészt ez komoly kihatással lesz a statisztikákra és a pénzügyi eredményekre is. Csak az összehasonlítás okán: 2015-ben az Apple egyetlen hét alatt 13 millió példányt értékesített az akkori csúcsmodelljeiből, az iPhone 6S és 6S Plusból.

Világelsők vagyunk: Magyarországon a legdrágább az új iPhone
Sehol a világon nem kell annyit fizetni az iPhone X-ért, mint itthon.

Ehhez képest a két hónap alatt értékesíthető 20 millió iPhone X igencsak karcsú eredménynek fog tűnni a korábbi számokhoz képest, még akkor is, ha a hasonló gyártási problémákkal nem rendelkező, viszont szerényebb érdeklődést gerjesztő iPhone 8 eladásait is hozzá számoljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik