Mobil

Egész bolygónk nagy árat fizet a kínai csodamobilokért

Bár a kínai okostelefongyártók remek ár-érték aránnyal rendelkező készülékeikről ismertek, a legkevésbé környezetbarát cégekként tarthatók számon a Greenpeace legújabb felmérése szerint. A szervezet a 17 legnagyobb fogyasztói elektronikai eszközöket gyártó céget rangsorolta környezettudatosságot és az átláthatóságot figyelembe véve.

Három fő szempontot vizsgáltak:

  • Energiafelhasználás: hatékony és megújuló energiaforrások feldolgozása annak érdekében, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok mennyiségének kibocsátását
  • Források: fenntartható tervezés és újrahasznosítható anyagok felhasználása
  • Vegyszerek: veszélyes anyagok mellőzése a késztermékekben és az előállítás során

Az összehasonlításban a kínai Apple-nek is hívott Xiaomi, az Oppo, a Vivo és a Huawei szerepelnek a legrosszabbul, ez a négy márka teszi ki a globális okostelefon-piac negyedét.

A Greenpeace szerint működésük sem átlátható, ha megújuló energiaforrásokról van szó.

Forrás: Greenpeace

A legjobb értékelést a holland Fairphone kapta, amit az Apple, a Dell és a HP követ. Középmezőnyben teljesít a Sony, a Lenovo, a Microsoft, az Acer, a Google és az LG.

Az Amazont szintén a legkevésbé átlátható cégek közé sorolják, ha környezettudatosságról van szó: csak kevés adatot szolgáltatnak arról, hogy pontosan mennyi és milyen anyagot használnak fel termékeik előállítása során.

A lassú iPhone-ok lassan megölnek minket is?

Nem újkeletű a felhasználók azon gyanúja, hogy az Apple szándékosan lassítja le a régebbi iPhone modellek szoftverét annak érdekében, hogy az újabb modellek megvásárlására ösztönözze a vásárlókat. Ugyan ezt már több benchmark teszt is cáfolta, többen feltételezik, hogy valós problémáról van szó.

A Greenpeace ezt tényként véve reflektál kutatásában a feltételezett jelenségre: „ A piac telítettségére reagálva a cégek egyre inkább úgy változtatnak készülékeik tervezésén, hogy az felgyorsítsa a helyettesítési ciklust azzal, hogy nehezebben frissíthetők, ezáltal az amúgy működőképes eszközök hasznos élettartama csökken. Az Apple, a Microsoft, a Samsung is azon cégek közt van, akik rossz irányba tartanak a fenntartható terméktervezés terén. A HP, a Dell és a Fairphone kivételt képeznek, mivel egyre több olyan eszközt gyártanak, amelyek javíthatók és frissíthetők.”

Az almás cég mindezek ellenére rendkívül jó értékelést kapott a zöldektől, mivel 100 százalékosan elkötelezettek a megújuló energiaforrások felé, és ezzel kapcsolatos tevékenységük is átlátható amellett, hogy a cég kommunikációjában is kiemelt szerepet kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik