Mobil

Külön chip lesz a mesterséges intelligenciának a Huawei mobiljaiban

A berlini IFA-n mutatta meg a Huawei első, mesterséges intelligencia platformú processzorát, a Kirin 970-et, és ismertette a technológia jövőjével kapcsolatos vízióját is. A Kirin 970 hajtotta készülékek képesek lesznek valóban megérteni a felhasználókat, támogatják a valós idejű képfelismerést, a hang-alapú interakciót, valamint az intelligens fotózás könnyed használatát is biztosítják. A mobilok új kora jöhet.

A Huawei szerint a mesterséges intelligenciával (MI) jön el az intelligens készülékek kora, amik egyre inkább önmagunk kiterjesztésévé válnak. Az MI fogja a következő szintre emelni az okoskészülékek intelligens fejlődését, mert nem passzívan reagál a felhasználói igényekre, hanem érzékeli majd a kedvünket és a környezetünket, így proaktívan ajánl majd új módokat arra, hogy kapcsolatba lépjünk a világgal.

A Huawei új Kirin 970-es zászlóshajó chipje a vállalat első olyan mobil MI platformja, ami Neural Processing Unit-ot (NPU) használ. Az NPU jelentősen javítja az eszköz válaszidejét és lehetővé teszi a készülékek MI lehetőségeinek teljes kihasználását. A legfejlettebb 10 nm-es TSMC processzorral felszerelt Kirin 970 mindössze egy négyzetcentiméteren 5,5 millió tranzisztort sűrít össze. A chipet egy nyolcmagos processzor (CPU) és egy következő generációs, tizenkét magos grafikus gyorsító (GPU) hajtja.

Ezzel a Kirin 970 új heterogén architektúrája a négymagos Cortex-A73 CPU-hoz képest 25-szörös teljesítményre képes 50-szer nagyobb hatékonyság mellett.  A benchmark képfelismerő tesztek során a Kirin 970 egy perc alatt kétezer képet dolgozott fel, amely gyorsabb bármelyik piacon lévő chipnél.

Röviden, a Kirin 970 chip gyorsabban és sokkal kisebb energiaráfordítással képes ugyanazon MI feladatok végrehajtására. A felhasználók így lényegesen hosszabb akkumulátor-időtartamra és gördülékenyebb 3D játékélményre számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik