Mobil

Hivatalosan is halott a Windows Phone

A Microsoft bejelentette, hogy megszünteti a Windows Phone 8.1 támogatását. Így a windowsos mobilok 80 százalékán elavult operációs rendszer fut. Ezután kizárólag a Windows 10-re fókuszál a cég.

Megjelenése után három évvel a Microsoft megszünteti a Windows Phone 8.1, és ezzel együtt több millió eszköz támogatását, amin az operációs rendszer fut. A The Verge szerint a windowsos mobilok közel 80 százalékán a már nem támogatott Windows Phone 7, 8, vagy 8.1-es verziók futnak, és csak a maradék 20 százalékra telepítették a legfrissebb, Windows 10-es mobil OS-t.

A Windows Phone 8.1 tűnt a Microsoft legnagyobb dobásának mobilos operációs rendszerek terén, amivel a cég felvehette volna a versenyt az Androiddal és az iOS-sel szemben, de a próbálkozás nem hozott sikert.

Már jó ideje sejthető volt, hogy a rendszer nem húzza sokáig, mivel a Windows Phone az elmúlt években nem kapott jelentősebb frissítést, és új eszközöket sem adott ki a cég. A legfrissebb adatok szerint az okostelefonok 99,6 százalékán fut Android vagy iOS.

A Microsoft rendszere pedig csak rendkívül kis szeletet tudott magának kihasítani a mobilpiaci tortából a két nagy szereplő mellett.

A Windows Phone 8.1 a mobilrendszer negyedik iterációja volt, ezzel került be a Cortana digitális asszisztens, egy új értesítési rendszer, és pár jelentősebb rendszerbeli változás. Olyan csúcskészülékeken startolt, mint a Lumia 930, de a HTC, az Acer és az Alcatel is kínált olyan eszközöket, amik a platformot használták.

Összességében viszont kevés appot támogatott az oprendszer, ezt az sem tudta ellensúlyozni, hogy az asztali verzióhoz hasonlóan egyedi, csempés elrendezésű kezelőfelületet kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik