Mobil

OnePlus-lázban ég a világ: egy igazi erőmű lett a mobil

Az iPhone-féle sorbanállás óta nem táborozott ennyi ember, ennyi órán át a világ különböző városaiban azért, hogy okostelefonhoz jusson. A OnePlus 5 tömegeket mozgatott meg. Kipróbáltuk, mit tud a kínai csúcsmobil-gyilkos.

A saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen amikor órákat vár az ember arra, hogy megnézhessen egy telefont, és ha tetszik, meg is vegye. Magyar idő szerint szerda hajnalban mutatták be az új OnePlus 5 okostelefont.

A kínai babona miatt a 4-es szám kihagyásával rögtön az ötösre ugrottak, előbbi ugyanis a halált szimbolizálja, lévén ugyanúgy ejtik ki, mint a négyes számot.

Bemutatkozott az év egyik legjobban várt kínai mobilja
Itt a "csúcsmobilgyilkos" kínai OnePlus legújabb modellje, a OnePlus 5.

Az Apple telefonja óta nem láttam ennyi embert sorban állni egy új mobil miatt: csak Berlinben több mint 400-an várakoztak az üvegtetős bevásárlóközpontban, a hőségben, hogy elsőként kaparintsák meg a OnePlus 5-öt.

Az első emberek már reggel 9-kor letáboroztak a bolt elé

– mondta el a OnePlus sajtósa a BikiniHausban. Ami azt jelenti, hogy 9 órát várakoztak a 18 órai nyitásig. Én tíz perccel kezdés előtt érkeztem, és 2 órát vártam, hogy bejussak megnézni a telefont. Mögöttem azonban még egy jó órányi várakozó tömeg maradt. Sokan csak azért adták fel, mert a helyszínre hozott 200 darab telefont mind eladták már.

Fotó: 24.hu

A hangulatot jól mutatja, hogy csakúgy mint szilveszterkor, 18 órakor a tömeg skandálva számolta vissza az utolsó másodperceket. 

Fagyit osztottak a sorbanállóknak Fotó: 24.hu

NEM ADJA MAGÁT KÖNNYEN

Nem csoda a hype, a OnePlus arról híres, hogy telefonjaik az épp aktuális csúcsmobilok tudásával vetekszenek, de áruk a töredéke mondjuk egy Samsung S8 vagy Huawei P10-nek. Az új modell 6 GB memóriával és 64 GB tárhellyel 499 euróba kerül, ez átszámítva 155 ezer forintot jelent, míg a 8 GB128 GB kombó 559 euró, azaz 173 ezer forint.

OnePlus 5 és 3T Fotó: 24.hu

A másik ok, amiért ennyien álltak érte sorba tíz városban – csak Európán belül: Berlinben, Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Helsinkiben és Koppenhágában -, mert a OnePlus készülékeit nem lehet a boltokban kapni. Ha az ember kézbe akarja venni vásárlás előtt, sem egy üzletben, sem a szolgáltatónál nem fogja megtalálni.

Ajándék tok is járt a vásárlóknak Fotó: 24.hu

Van, aki még emlékszik, hogy első telefonjaikhoz úgy lehetett hozzájutni, mint anno egy iWiW-fiókhoz: meghívásos alapon. Azóta ezen kissé engedtek, és webshopokban kaphatóak a OnePlusok nem sokkal a bemutató után.

NODE MIT IS TUD?

Első ránézésre is nagyon jól néz ki, eszméletlen vékony (7,25 mm) és könnyű (153 g) készülék lett. Tepsimobil volta ellenére nem érzi úgy az ember, hogy egy hatalmas pingpong-ütő lenne a kezében.

Fotó: 24.hu

Az 5,5 colos AMOLED-kijelző, 1080p felbontással és 16:9-es aránnyal. A káva azonban alul és felül is sokkal nagyobb mint a konkurens csúcsmobilokon: vélhetően pénzügyi okokból. A felszínt egy gyönyörűen ívelt Gorilla Glass 5 védi a karcolásoktól.

A trendnek megfelelően elölre ujjlenyomatolvasó, hátulra dual kamera került. Utóbbit a riválisokhoz hasonlóan egy bokeh effektben használják ki, hogy a mélységélesség észlelésével szoftveresen mossák el a hátteret a fotózni kívánt célszemély körül.

Bokeh effekt: a háttér elmosódott Fotó: 24.hu

A fent említett memória és tárhely mellé a Qualcomm csúcsprocesszora került, a Snapdragon 835 – ez hatja egyebek közt a Samsung S8-at is. A kínai telefonokkal ellentétben a OnePlus vígan dolgozik 34 GSM frekvenciasávon, így nem kell aggódni, hogy mondjuk külföldön vagy vidéken a 3G-4G hálózatot nem tudja kezelni.

A 3300 milliamperórás akksit a OnePlus saját Dash Charge technológiájával – a gyártó ígérete szerint – fél óra alatt fel lehet tölteni teljesen, hogy aztán egy egész napon keresztül bírja a munkát.

FOTÓ, FOTÓ, FOTÓ!

  • A hátlapi kamerák 16 és 20 megapixelesek, ezzel felbontásban kenterbe verték a konkurenciát.

    Fotó: 24.hu

  • A 16 megapixeles főkamera kissé sötétebb fotókat készít, mint egy Samsung, de élességben veri a koreaiakat.
  • A Sony gyors szenzorainak hála rendkívül gyorsan reagálnak, azaz ha lassúak lennénk, se maradunk le a megfelelő pillanatról.
  • Az f/1.7 lencsének hála rossz fényviszonyok közt is szép fotókat lehet lőni.
  • A 20 megapixeles telefotó lencse pedig megkönnyíti, hogy a távoli célpontokra is könnyedén nagyítsunk rá, hozzuk közelebb a lényeget.
  • Az már csak külön dícséretes, hogy ilyen felbontást kapott a zoomkamera – szemben az LG G6 13 megapixelével.
  • Az előlapra szintén egy 16 megapixeles kamera került, a kijelző vakus megoldással remek szelfiket lehet készíteni egy buli közepén is.
  • A Pro módnak köszönhetően magunk állíthatjuk a fényérzékenységtől kezdve a fehéregyensúlyon át a záridőt. Ahogy a histogram, a rácsozás is segít a komponálásban.

    Fotó: 24.hu

  • Immár lehetőség van .jpeg mellett nyers .raw fájlban is menteni a fotókat, megkönnyítve az utümunkát.

OXYGENOS: FELLÉGEZHETÜNK

Az Android 7.1.1-re épülő OxygonOS a OnePlus rajongóknak ismerős lehet.

  • A Do Not Disturb azaz ‘ne zavarj’ funkció a gamerek barátja lesz, hiszen megakadályozza, hogy a felugró értesítések megakasszák a játékot, vagy épp kritikus pillanatban kitakarják a kijelzőt. Ez a néma és a hangos csengés közötti mód.
  • Az olvasói mód bizonyos appoknál kapcsol be, mint amilyen a Google Play Books vagy az Amazon Kindle, szürkeárnyalatos megjelenítéssel kímélve a szemet olvasás közben.
  • Az éjszakai módot pedig beállíthatjuk, hogy automatikusan kapcsoljon be, amint a tartózkodási helyünkön lement a nap. Ez egy melegebb, narancssárgásabb színhatást eredményez a kijelzőn, szintén kímélve a szemet.
  • Az App Priority funkcióval nevéből adódóan priorizálhatjuk az appokat, így amelyik többet használjuk, gyorsabban fog betölteni így növelve a hatékonyságot.
  • A Samsung mintájára létrehoztak egy biztonságos könyvtárat (Secure Box), ide rejthetjük el a bizalmas fájlokat a kíváncsi szemek elől.
  • A Beállításokban lehetőség van rá hogy menüpontba belépve ne feltétlen kelljen rögtön visszalépni ahhoz, hogy a főmenübe ugorjunk, az egy oldalsó sávban jelenik meg ha balról suhintunk.
  • S akkor ne felejtsük el, hogy a többi gyártóval ellentétben a OnePlus által átalakított Androidra nem pakoltak fel egy csomó saját appot, amit soha nem fogunk használni, amiket szívünk szerint letörölnénk, de nem tudunk és ezért elrejtjük egy mappába.
Fotó: 24.hu

A hangszóró és az USB-C töltő maradt a készülék alján, ugyanakkor egy fokkal jobban szól már, mint elődje. Nagyobb előrelépés, hogy immár 3 mikrofon rögzíti és továbbítja a hangot, sokkal tisztább eredményre jutva.

Sajnálatos, hogy a dual-SIM megoldás helyett nem lehet az egyik helyet a tárhely bővítésére felhasználni egy micro-SD kártyával.

Ujjlenyomatolvasóval elől Fotó: 24.hu

Külsőre egyébként van benne iPhone, Samsung, Huawei, de melyik gyártó nem koppintja már részint a másikat? Azonban éppen emiatt az új OnePlus 5-öt már nem lesz olyan könnyű megkülönböztetni a riválisaitól.

Talán olyan szempontból nem is baj, hogy tényleg egy szuper telefont rakott össze a kínai gyártó, aki telefonváltáson gondolkodik, és számít a tudás, az ár/érték arányban nehezen talál jobbat idén.

A OnePlus 5 június 27-től lesz elérhető fekete (8GB/128GB) és szürke (6GB/64GB) változatban a oneplus.net oldalán. Aki azonban tudja a kódot a OnePlus játékán, már június 21-től megrendelheti a telefont ingyenes elsőbbségi kiszállítással.

OnePLus 5 Early Drop

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik