Mobil

Androidra is tölthető a biztonságos és villámgyors böngésző

A Mozilla végre Android operációs rendszerre is elkészítette böngészőjének biztonságos változatát, a Firefox Focust.

A Mozilla első körben csak iPadre és iPhone-ra adta ki Firefox Focus nevű csupaszított böngészőjét, népszerűségét látva pedig úgy döntöttek, hogy a Google szoftverét használó készülékekre is elérhetővé teszik így fél év után.

Az appot azon felhasználóknak készítették, akik figyelnek online magánszférájukra, és előnyben részesítik a privát böngészést. A Focus automatikusan blokkolja az online követéseket, letiltja azon hirdetéseket, amik figyelik a felhasználó online aktivitását.

Ennek köszönhetően nem botlunk minden oldalon azon cipő reklámjába, amire egyszer rákerestünk az Amazonon. Mivel a követők egyben le is lassítják a böngészést, ezért kiiktatásukkal a lecsupaszított böngésző érezhetően gyorsabban működik.

Egyetlen érintéssel eltávolíthatjuk továbbá a böngészési előzményeket, sütiket, amit megtehetünk az appon belül, vagy az értesítési sávból is.  A felhasználók a további beállításoknak köszönhetően nagyobb kontrollt kapnak afelett, hogy milyen információk jutnak el a külsős cégekhez azzal kapcsolatban, hogy mit is csinálnak, olvasnak a neten.

Külsejét tekintve egy meglehetősen minimalista appal van dolgunk, a Focus elhagyta a füleket és a menüket, nem lehet új tabot nyitni, és a kedvenc oldalak könyvjelzőzéséről is le kell mondanunk, gyors keresésekre viszont kényelmes megoldást jelent.

Az androidos változat pár olyan újítást is tartalmaz, ami az iOS-es verzió nem, ezek egyike a hirdetésszámláló, ami azt mutatja, hogy hány zavaró reklámtól védett meg minket az app, mióta használjuk.

Apró kényelmi funkció, hogy ha a telefonon egy másik alkalmazásra váltunk, a böngésző az értesítési sávban hívja fel figyelmünket arra üzenetben, hogy töröljük az előzményeinket, amíg el nem felejtjük.

Lehetővé vált az is, hogy az alapértelmezettként beállított követéstiltást feloldjuk, amennyiben egy weboldal ennek kapcsán nem tud rendesen betöltődni.

A Firefox Focus innen tölthető le ingyen a Google Play Áruházból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik