Mobil

Brüsszel megcsinálta az eddigi legnagyobb rezsicsökkentést

Agyő roamingdíj - kiálthat fel minden európai uniós állampolgár. Mától ugyanis megszűnnek a mobilokra kivetett barangolási díjak az EU-ban. Tettünk egy hatalmas lépést az európai integráció felé.

A mobilhívásra, SMS-küldésre és mobilinternetre kivetett roamingdíjak 2017. június 15-től megszűnnek az Európai Unióban, Liechtensteinben, Izlandon és Norvégiában.

„Mindenki régóta várja a barangolási felárak eltörlését” – mondta a szabályozásért felelős Pilar del Castillo spanyol néppárti képviselő, amikor az Európai Parlament 2015. október végén megszavazta az új távközlési csomagot.

A megállapodásnak köszönhetően Európa lesz a világ egyetlen térsége, ahol garantált lesz a nyílt internet.

A roamingdíjak eltörléséről szóló rendelet aztán az év novemberében hatályba is lépett.

Arról, hogy ez hogyan érinti a hazai díjcsomagokat, milyen feltételeknek kell teljesülnie, mi a helyzet a határon belüli és határ menti országokban mint Svájc vagy Ukrajna, itt olvashat bővebben:

Két hét és szabadon roamingolhatunk: de mit, hol, mennyiért?
Megnéztük, hogyan érinti az eddigi díjcsomagokat a változás. Illetve milyen feltételekkel tudunk szabadon roamingolni.

„A mai nap a megelégedés ideje, mert tettünk egy hatalmas előrelépést az európai integráció felé, az uniós állampolgárok valódi igényeire és szükségleteire reagálva” – mondta a spanyol képviselőnő üdvözölve a roamingdíjak eltörlését. És ez teljes mértékben igaz: tíz éve született meg az igény, s jött létre az első roamingszabályozás az Európai Unióban, alakult ki a belső közös roamingpiac.

Azóta viszont megjelentek és elterjedtek az okostelefonok, már nem csak hívunk és SMS-ezünk, sőt, hatalmas forgalmat bonyolítunk a mobilokon. Magyarországon az összes internet-előfizetés 68 százaléka mobilinternet.

  • 2006.07.12 – Párbeszéd kezdődik a közös uniós roamingról
  • 2007. 06.07 – Elfogadták: az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság megszavazta az EU-s roamingszabályozást. Megalakul a belső távközlési piac.
  • 2007.06.30 – Létrejött első uniós roamingrendelet (hanghívás). Az EUROTARIFF meghatározza, hogy:
    • a szolgáltatók mekkora díjat róhatnak ki a fogyasztókra, ha egy másik uniós tagállamban telefonálnak, üzengetnek vagy mobilneteznek (kiskerárak)
    • a szolgáltatók mekkora összeget kell fizessenek egymásnak maximálisan, amiért egy adott ügyfél a másik szolgáltató hálózatát használja külföldön, de az unión belül (nagykerárak)
      2009.07.02 – Létrejött a második uniós roamingrendelet (hanghívás+SMS)
  • 2012.06.30 – Létrejött a harmadik uniós roamingrendelet (hanghívás+SMS+adat)
  • 2015.11.26 – A tagállamok képviselői a roamingdíjak eltörlése mellett döntöttek (TSM-rendelet)
  • 2017.06.15 – Megszűnnek a roamingdíjak az EU-ban

Hogy számszerűen is lássuk mekkora változás ment végbe: 2007 végén 11,03 millió aktív és 10,13 millió forgalmazott SIM-kártya volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilhang-gyorsjelentése szerint. Tíz évvel később, 2017. első negyedévének végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,7 millió volt Magyarországon, az elmúlt egy évben 23 ezerrel (0,2%-kal) emelkedett, derül ki a KSH adataiból.

//www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/tav/tav1703.pdf
A mobil-előfizetések száma 2006-2017 Forrás: KSH

A mobilhálózatból indított hívásforgalom a piacelemzési adatok szerint meghaladta a 13,5 milliárd percet 2007 végén. A mobiltelefonálással töltött összes perc 2017-ben éves szintre számolva 22 milliárd perc – az első negyedévre ugyanis 5,5 milliárd percet jeleztek.

Ami viszont a leginkább szemlélteti a változást: a mobilinternet. Ugyan tíz éve még nem volt mobilinternet-gyorsjelentés, de az NMHH piacfelügyeleti adatgyűjtése szerint 2007 végén a mobilnetes SIM-kártyák száma 260 ezer, a decemberi hálózati forgalom pedig mindössze 127,9 ezer gigabájt volt. (Ha ez alapján becsüljük meg az éves forgalmat, még akkor is nagyjából 1,5 millió gigabájtnál járunk.)

A mobilnet-előfizetések száma mára meghaladja a 6 milliótIdén éves szinten 96 millió gigabájtos mobilnetes forgalommal számolhatunk, az alapján, hogy az első negyedévben 24 millió gigabájtot fogyasztottunk el.

//www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/tav/tav1703.pdf
A mobilhálózat adatforgalma 2010-2017 Forrás: KSH

TÚL DRÁGA VOLT

A roamingszabályozás tehát 2007-ben elkezdődött az EU-ban, mivel az uniós intézmények, az illetékes nemzeti hatóságok és maguk a fogyasztók is aggasztónak találták, hogy mennyire sokat kell fizetnie a mobilozóknak – diákoknak, üzletembereknek, turistáknak – az EU-n belüli utazások során.

„Az akkor hatályos uniós elektronikus hírközlési keretszabályozás ugyanis nem adott megfelelő eszközöket a nemzeti szabályozó hatóságoknak, hogy hatékonyan intézkedhessenek” – mondta el az NMHH a 24.hu kérdésére.

„A roamingrendelet a barangoló ügyfelek érdekének védelmében kis- és nagykereskedelmi szinten egyaránt szabályozási kötelezettségeket írt elő, mivel a tapasztalat azt mutatta, hogy a közösségen belüli nagykereskedelmi árak csökkenése – kellő ösztönzés hiányában – nem feltétlenül eredményezi a kiskereskedelmi árak csökkenését.

Így a fogyasztók magas szintű védelmet kaptak, de a szolgáltatók közti verseny is fennmaradt, ahogy az innovációra való ösztönzés és a fogyasztói választás lehetősége is rögzült.

Fotó: Karl-Josef Hildenbrand/dpa

A technológiai fejlődésre és a felhasználók igényeire reagálva az uniós jogi folyamat befejező lépése most a roamingdíjak eltörlése.

A belföldi díjas barangolás (roam-like-at-home) előnyeit azok élvezhetik, akik Európában élnek, és akik munka vagy nyaralás céljával egy másik uniós országba utaznak. Állandó roamingolásra nincs lehetőség, vagyis hogy egy ügyfél a legolcsóbb árat kínáló országban válasszon előfizetést, hogy aztán saját hazájában barangoljon vele.

NAGYOT CSÖKKENT A DÍJA

Az utolsó ehhez szükséges jogi feltétel az volt, hogy meghatározzák: a szolgáltatók mennyit kérhetnek legfeljebb egymástól a barangolásért Európában. A jelenleginél körülbelül 90 százalékkal alacsonyabb új nagykereskedelmi díjplafonokat határoztak meg – ennél lehet kevesebbet elkérni, többet viszont nem.

A díjak csökkenésének szemléltetésére érdemes a Wikipedián található díjtáblázatot böngészni. Az árak euróban vannak és áfa nélküli értékek. Példaképp: egy perc hívás 2007-ben 0,49 euró+áfába került kiskereskedelmi áron, a nagykereskedelmi ára 0,3 euró+áfa volt.

Az adatforgalom kiskereskedelmi árát 2012. júliusban szabályozták, a gigabájtonkénti 716,8 eurótól csökkentették, legalább a hazai adatforgalom szintjére. A maximális nagykereskedelmi árat – ugye ezt a szolgáltatók egymás között fizetik, a felhasználókat nem érinti – 2017. június 15-én az eddigi 50 euró/GB-ról 7,7 euró/GB-ra mérsékelték.

Ezt a maximális nagykerárat aztán szakaszonként továbbcsökkentik:

  • 2017.06.15: max 7,7 euró/GB
  • 2018.01.01: max 6 euró/GB
  • 2019.01.01: max 4,5 euró/GB
  • 2020.01.01: max 3,5 euró/GB
  • 2021.01.01: max 3 euró/GB
  • 2022.01.01: max 2 euró/GB

Vagyis még 4,5 év, és maximum két sajtburger árát kérhetik el egymástól a szolgáltatók, amiért ügyfeleik mobilneteznek az EU-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik