Mobil

Milliárdokat kaszáltak iPhone-felhasználók eladott adataival

Több mint 20 kínai Apple-forgalmazó szedte meg magát az iPhone-felhasználók adataival, interneten árulták az Apple ID-ket, jelszavakat, és más érzékeny információkat.

Néha nem a kiberbűnözők jelentik a legnagyobb veszélyt az adatainkra: a kínai Zhejiang rendőrsége 22  Apple-kereskedőt tartóztatott le annak vádjával, hogy iPhone-felhasználók személyes adatait értékesítették, írja az Engadget.

A hatóságok szerint a dolgozók az Apple belsős adatbázisából ástak elő olyan érzékeny információkat, mint Apple ID-k és telefonszámok. Az adatokat mennyiségtől és érzékenységtől függően 10-180 jüan közti összegekért árusították internetes feketepiacon. Bár ez kevés pénznek tűnik, együtt összesen több mint 50 millió jüanra (kb. kétmilliárd forint)tettek ilyen módon szert, mielőtt a hatóságok közbe léptek.

A vizsgálat jelenleg is folyik, arról még nincsenek pontos információk, hogy hány felhasználót érintett az adatlopás, és mennyien élnek közülük Kínán kívül.

Az ügy érdekes kérdéseket vet fel annak fényében, hogy az Apple folyamatosan hangoztatja, rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra és a magánszférára, a disztribútorok mégis érzékeny adatokhoz tudtak hozzáférni, és azt rendszeresen ki is használták.

Az Apple egyelőre még nem kommentálta az esetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik