Mobil

Itt az iPhone-gyilkos csúcsmobil

Több hónapnyi spekuláció után végre kiderült, milyen mobilon dolgozott eddig Essential nevű új cégével az Android-atyja, Andy Rubin. A csúcstelefon moduláris kialakítással, duál-kamerával, és 360 fokos kamerával próbál hódítani.

A mobilrajongók izgatottsága nem volt indokolatlan: már korábban is belengették, hogy egy olyan moduláris mobilt várható, ami a felső kategóriában versenyez. A csatolható kiegészítőkkel pedig az Essential valójában egy komplett ökoszisztéma, aminek központi eleme a csúcsmobil. Ezzel rázná fel a mobilpiacot Andy Rubin, aki 2005-ben eladta az Androidot a Google-nek. A mérnök utána még évekig dolgozott az operációs rendszeren, majd 2013-ban távozott a keresőóriástól.

Forrás: Essential

Ahogy múlt héten már tudni lehetett: május 30-án bemutatkozott az Essential telefon, délután szép csendben frissült a cég honlapja, ahol bőséges képanyag és leírás mutatja be a mobilt.

Kedden jön az iPhone-gyilkos csúcsmobil
Nagy visszatérésre készül az Android atyja: különleges moduláris mobilt villanthat jövő héten.

Ez került bele

Az idei trendeknek megfelelően széltől-szélig, egészen a telefon tetejéig nyúló 5,7 hüvelykes kijelzőt, és rendkívül vékony kávákat kapott a készülék.Csupán a kijelző tetején benyúló előlapi kamera töri meg az összképet, még logó se került rá.

A telefon háza titániumból készült, ami a cég állítása szerint jobban védi a telefont, és nem karcolódik annyira, mint az alumíniumból készült unibody ház. Titániumból készülnek továbbá a rakéták, és ezzel helyettesítik a csontokat is. A hátlapot kerámia védi, elöl pedig Gorilla Glass 5 üveg borítja kijelzőt.

Forrás: Essential

Hátul két mágneses csatlakozó látható, amiknek köszönhetően kiegészítőkkel lehet bővíteni az eszközt. Ezek közül az érdekesebb egy apró 360 fokos kamera, ami 30 fps-sel készít 3840×1920 felbontású felvételeket. A cég szerint ez a világ legkisebb 360 fokos kamerája, ami végre nem egy termetes darab, és könnyen használható, így a 360 fokos felvételek készítése végre elérhetővé válik az átlagfelhasználók számára is. Emellett egy Phone Dock nevű töltődokkolót kapunk.

A koncepció nagyban hasonlít a Motorola Moto Modjaira, és a későbbiekben vélhetően még több kiegészítő érkezik majd.

360 fokos kamera. Forrás: Essential

Belülre az androidos csúcsmobilokban megszokott komponensek kerültek: Snapdragon 835 processzor, 4 gigabájt rendszermemória, 128 gigabájt belső tárhely. Mindehhez 3040 milliamperórás akkumulátor társul.

Míg elöl egy nyolc megapixeles kamera kapott helyett, hátul egy duál-kamerás rendszer fotóz: a színes 13 megapixeles lencsét segíti egy másik, monokróm módban fotózó szenzor is, a Huawei P9 és P10 készülékekben látott megoldáshoz hasonlóan.

Eltűnt a jack!

Meglepő mód elltűnt a 3,5 milliméteres jackaljzat, a fülhallgatót egy átalakítón keresztül lehet csatlakoztatni, ezért sejthető az is, hogy később audiós kiegészítő is lesz hozzá.

A telefon négy színben, Black Moon (fekete), Stellar Gray (szürke), Pure White (fehér) és Ocean Depths (kék) árnyalatokban lesz kapható. Induló ára 700 dollár (~190 ezer forint), de 749 dollárért (~205 ezer forint) a 360 fokos kamerát is megkapjuk.

Az előrendelés mától indul az Egyesült Államokban, de arról még nem volt szó, hogy mikor kezdik el szállítani a készülékeket, vagy mikor kerül a polcokra más országokban.

Ezt tudja az Essential mobilja

  • Operációs rendszer: Android
  • Processzor: Snapdragon 835, Kryo 280 octa-core (2,45Gzh Quad + 1,9 GHz Quad)
  • GPU: Adreno 540, 710Mhz, 64bit
  • Kijelző: 5,71 hüvelykes panel, 2560×1312 QHD felbontás, 19:10-es képarány
  • Memória: 4 gigabájt
  • Tárhely: 128 gigabájt
  • Akkumulátor: 3040 mAh
  • Előlapi kamera: 8 megapixel
  • Hátlapi kamera: 13 megapixeles duál-kamera
  • Súly: 185 gramm
  • Portok: USB Type-C csatlakozó, Wireless Connector, 2 mágneses kiegészítős csatlakozó, NanoSIM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik