Mobil

Képeken a Google vadiúj operációs rendszere, a Fuchsia

Kártyaelemeken alapuló, letisztult kezelőfelületet kap majd a cég harmadik operációs rendszere, a Fuchsia, amiről végre kikerültek az első képernyőképek. Még mindig nem tudni, milyen eszközökre szánják, de látható, hogy lassan testet ölt a projekt.

Megjelent az első pár olyan képernyőkép, amin a Google vadiúj operációs rendszerének kezelőfelülete, az „Armadillo” látható. A Fuchsia néven fejlesztett szoftver a cég harmadik saját OS-e lesz a ChromeOS és az Android után. Először tavaly hallhattunk róla, amikor még csak kezdetleges kódhalmazként létezett.

Bár sok rejtély övezi a Fuchsiát, a fejlesztés valójában nyílt titok: jelenleg a GitHubon lehet követni a rendszer fejlődését. A Hotfixit.net éles szemű szerzője, Kyle Bradshaw szúrta ki, hogy a Google azóta a kezelőfelület egy korai tervével frissítette a projektet, erről videót is készített.

A rendszert teljesen a semmiből írta a keresőóriás, sokak szerint ez futhat majd a következő generációs okoseszközökön, és egy nap akár az Androidot is leválthatja. Alapjaiban különbözik az Androidtól, hiszen nem Linux-alapú, helyette a cég által fejlesztett Magenta nevű mikrokernelt használja, ami a dokumentációk szerint „gyors processzorokkal és jelentős mennyiségű memóriával felszerelt modern telefonokat, és személyi számítógépeket céloz”.

Ám mivel a keresőóriás hivatalosan még nem közölte, hogy pontosan milyen eszközökre fejleszti az új rendszert, csak találgatni lehet. Egyesek szerint az IoT, tehát az internetre kapcsolódó okos kütyük és szenzorok közös rendszere készül, de az is meglehet azonban, hogy a Fuchsia egyfajta híd lesz majd a Chrome OS és az Android között, amelyek összekapcsolása és egy rendszerbe fűzése amúgy is régóta tervben van.

Eddig jól néz ki Armadillo

A Fuchsia “Armadillo” néven emlegetett kezelőfelülete követi a cég saját Material Design nevű formanyelvét, a megjelent képek letisztult stílusúak, és látszólag is okostelefonok és táblagépek kijelzőjét tartották szem előtt a tervezés során.

A felület elkészítéséhez a Flutter nevű fejlesztői készletet használták (ezzel a fejlesztők keresztplatformos, androidon és iOS-en is használható appokat írhatnak), a megjelenésről pedig az Escher keretrendszer gondoskodik, aminek köszönhetően elvileg szebben és gyorsabban futhatnak majd az appok, mint Androidon.

Forrás: Ars Technica

A kezdőképernyő az Androidéra hasonlít, de kártyás elrendezést használ, középen pedig a felhasználó profilképe kap helyet. Az appok ablakok helyett kártyákon jelennek meg, ezek közt függőleges görgetéssel lehet tallózni. Azokat szabadon lehet húzni, rendezni, akár osztott képernyős módba. A tesztek alapján akár négy alkalmazást is meg tud majd jeleníteni a Fuchsia egy képernyőn.

Kártyák és függőleges görgetés jellemzi. Forrás: Ars Technica

Ez azok számára lesz előnyös, akik szeretnek multitaskingolni: egyszerre csevegni, e-maileket átfutni, böngészni, és jegyzeteket készíteni, mindezt egy kijelzőn elérve. A képernyő alján egy Google Now-ra hasonlító keresősáv is látszik, ami ajánlásokat dob fel, a Bradshaw által közzétett demóvideón pedig működésben  látható a rendszer virtuális billentyűzete is.

Úgy tűnik a Google nem hanyagolja a rendszert, de még mindig kérdéses, hogy milyen prioritást élvez a saját fejlesztések közt, és hogy valóban az Android és a Chrome OS utódja lesz-e – vagy valami teljesen más.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik