10706405 - magnifying glass scanning android for a infected one
Mobil

Minden tizedik másodpercben fedeznek fel újabb androidos vírust

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 05. 05. 14:00

Érdemes még jobban megnézni, mit telepítünk androidos eszközeinkre, mert nagyobb veszélyben vagyunk, mint valaha: minden órában 350 új vírust fedeznek fe 
Korábban a témában:

Az Android operációs rendszer magas fölénnyel uralja a mobilpiacot, a világ összes mobilkészülékének 72 százalékán fut a Google szoftvere. Nem véletlen, hogy a kiberbűnözők ezt a platformot célozzák meg, ha új kártevők készítéséről van szó, a fenyegetés pedig évről évre egyre súlyosabb.

A G Data biztonsági cég vizsgálata szerint 2017 első negyedévében összesen 750 ezer új malware mintát találtak, azaz minden tíz másodpercben sikerült azonosítaniuk egy újabb androidos kártékony kódot. Ha ezt a tempót sikerül tartani, akkor ez év végére összesen 3.500.000 új vírust jelenthet, ami ugrás a tavalyi 3,2 millióhoz képest. Az új vírusok megjelenésének üteme szédületes: míg 2011-ben csupán négyezer kártékony kódot fedeztek fel a biztonsági cégek, 2013-ra már milliós nagyságrendről beszéltek.

A szakértők szerint a magas szintű fenyegetettség egyik legmeghatározóbb oka, hogy a felhasználók csak kis része használja a legújabb Android operációs rendszert, de erről nem ők tehetnek, hanem az eszközök gyártói. Sok készülékre ritkán érkezik szoftveres frissítés, az is jelentős csúszásokkal.

Forrás: G Data

„Az okostelefon- és táblagép tulajdonosok eszközeinek 4,9 százalékán fut az Android 7, ami 2016 augusztus óta érhető el. 20 százalék még mindig a 4.4-es, 32 százalék az 5-ös, míg 31,2 százalék a 6-os verziójú Androidot futtatja. A problémát az okozza, hogy a külsős cégek nem teszik elérhetővé az új rendszereket régebbi modelljeikre (a régebbi alatt egy éves, vagy annál idősebbet értünk)” – olvasható a szakemberek felmérésében.

Az egyes Android-verziók eloszlása a Google áprilisi friss adatai szerint:

  • Gingerbread (2.3 – 2.3.7): 0.9%
  • Ice Cream Sandwich (4.0.3 – 4.0.4): 0.9%
  • Jelly Bean (4.1.x – 4.3): 10.1%
  • KitKat (4.4): 20.0%
  • Lollipop (5.0 – 5.1): 32.0%
  • Marshmallow (6.0): 31.2%
  • Nougat (7.0 – 7.1): 4.9%

A szakemberek a már unalomig ismételt lépéseket ajánlják megelőzésként. Mindig mindent frissítsünk, és csak a Google Play áruházon keresztül töltsünk le alkalmazásokat. Igaz, a keresőcég hivatalos boltjában is megbújnak kártékony kódok, azokat nagy eséllyel elkerülhetjük, ha csak megbízható fejlesztőtől töltünk le appot. Mindig meg kell nézni, hogy adott alkalmazásnak ki a hivatalos fejlesztője, sok népszerű appnak készül fertőző másolata hasonló néven. A látszólag ismerőstől érkezett, de gyanús üzeneteket pedig ne nyissuk meg mobilunkon, érkezzen az SMS-ben, emailben, vagy csevegőben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.