Mobil

Minden tizedik másodpercben fedeznek fel újabb androidos vírust

Érdemes még jobban megnézni, mit telepítünk androidos eszközeinkre, mert nagyobb veszélyben vagyunk, mint valaha: minden órában 350 új vírust fedeznek fe 

Az Android operációs rendszer magas fölénnyel uralja a mobilpiacot, a világ összes mobilkészülékének 72 százalékán fut a Google szoftvere. Nem véletlen, hogy a kiberbűnözők ezt a platformot célozzák meg, ha új kártevők készítéséről van szó, a fenyegetés pedig évről évre egyre súlyosabb.

A G Data biztonsági cég vizsgálata szerint 2017 első negyedévében összesen 750 ezer új malware mintát találtak, azaz minden tíz másodpercben sikerült azonosítaniuk egy újabb androidos kártékony kódot. Ha ezt a tempót sikerül tartani, akkor ez év végére összesen 3.500.000 új vírust jelenthet, ami ugrás a tavalyi 3,2 millióhoz képest. Az új vírusok megjelenésének üteme szédületes: míg 2011-ben csupán négyezer kártékony kódot fedeztek fel a biztonsági cégek, 2013-ra már milliós nagyságrendről beszéltek.

A szakértők szerint a magas szintű fenyegetettség egyik legmeghatározóbb oka, hogy a felhasználók csak kis része használja a legújabb Android operációs rendszert, de erről nem ők tehetnek, hanem az eszközök gyártói. Sok készülékre ritkán érkezik szoftveres frissítés, az is jelentős csúszásokkal.

Forrás: G Data

„Az okostelefon- és táblagép tulajdonosok eszközeinek 4,9 százalékán fut az Android 7, ami 2016 augusztus óta érhető el. 20 százalék még mindig a 4.4-es, 32 százalék az 5-ös, míg 31,2 százalék a 6-os verziójú Androidot futtatja. A problémát az okozza, hogy a külsős cégek nem teszik elérhetővé az új rendszereket régebbi modelljeikre (a régebbi alatt egy éves, vagy annál idősebbet értünk)” – olvasható a szakemberek felmérésében.

Az egyes Android-verziók eloszlása a Google áprilisi friss adatai szerint:

  • Gingerbread (2.3 – 2.3.7): 0.9%
  • Ice Cream Sandwich (4.0.3 – 4.0.4): 0.9%
  • Jelly Bean (4.1.x – 4.3): 10.1%
  • KitKat (4.4): 20.0%
  • Lollipop (5.0 – 5.1): 32.0%
  • Marshmallow (6.0): 31.2%
  • Nougat (7.0 – 7.1): 4.9%

A szakemberek a már unalomig ismételt lépéseket ajánlják megelőzésként. Mindig mindent frissítsünk, és csak a Google Play áruházon keresztül töltsünk le alkalmazásokat. Igaz, a keresőcég hivatalos boltjában is megbújnak kártékony kódok, azokat nagy eséllyel elkerülhetjük, ha csak megbízható fejlesztőtől töltünk le appot. Mindig meg kell nézni, hogy adott alkalmazásnak ki a hivatalos fejlesztője, sok népszerű appnak készül fertőző másolata hasonló néven. A látszólag ismerőstől érkezett, de gyanús üzeneteket pedig ne nyissuk meg mobilunkon, érkezzen az SMS-ben, emailben, vagy csevegőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik