Mobil

Kitiltanák az iPhone-okat az Egyesült Államokból

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 05. 05. 07:00

Miután az Apple ügy döntött, nem hajlandó jogdíjakat fizetni az Qualcommnak, a chipgyártó visszavágni készül: azt szeretnék elérni, hogy az Egyesült Államokban betiltsák az iPhone-ok importját.
Korábban a témában:

Az Apple és a Qualcomm közti jogi csatározás következő áldozatai az amerikai felhasználók lehetnek. A chipgyártó most az amerikai hatóságoknál szeretné elérni azt, hogy betiltsák az iPhone-ok importálását – tudta meg a Bloomberg egy névtelen forrástól, aki állítása szerint közel áll az ügyhöz. Ugyan az iPhone-okat az USA-ban tervezik, de Ázsia területén gyártják, ezért a készülékek importtermékeknek számítanak.

A Qualcomm egészen pontosan a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (USITC) tervez kérvényt benyújtani az importtilalomra, ez a hatóság szabályozhatja azon termékek beszállítását, amelyekkel a gyártók szellemi tulajdonokat sértenek. Ez nagy érvágás lenne az Apple számára, hiszen vevőik 40 százaléka amerikai. A készletek lassan kiürülnének, pótlásukra pedig nem lenne lehetőség.

Ez lehet a Qualcomm válasza arra, hogy az Apple április végén közölte: míg nem zárul le a köztük zajló per, addig nem hajlandóak jogdíjakat fizetni a chipgyártónak. A két cég még nem reagált a hírekre.

De mi történt eddig?

A mobilipar két óriása közti per azután robbant, hogy az Apple tavaly az Intel csipjeit is elkezdte felhasználni az új iPhone-okban. Az Apple januárban indított egymilliárd dolláros pert azzal a váddal, hogy a Qualcomm jogtalanul magas jogdíjakat szedett tőlük éveken keresztül, és olyan technológiák után is beszedték pénzt, amelyekhez semmi közük nem volt, így például a TouchID, a kijelző, vagy a kamera után.

Mi ezzel a baj?

Az alapvető gondot az okozza, hogy az Apple használati licenszdíjat is fizet a Qualcommnak minden eladott iPhone után a chipek árán felül, de az összeg alapja az eladott iPhone teljes értéke. Az Apple azt szeretné, hogy a licenszdíj összegét a Qualcomm komponense, ne pedig a készülék egésze alapján számítsák.

Az Apple januári perében azt is említette, hogy a chipgyártó visszaélt monopolhelyzetével az elmúlt években, és megakadályozta, hogy másik beszállítót válasszanak. Április 10-én megérkezett a chipgyártó válasza: elutasítják az Apple által említett vádakat, és meghatározatlan összegű kártérítésre tartanak igényt.

A 139 oldalas kérvényben sok minden elhangzik: szerződésszegések, a Qualcomm szerint az Apple nem használja ki chipjeik valódi teljesítményét, és félrevezetően képviselik termékeiket.Állításuk szerint az Apple azt is megtiltotta, hogy nyilvánosan közzé tegyenek összehasonlításokat az Intel és a Qualcomm modemekkel működő iPhone-ok teljesítménykülönbségéről.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.