Mobil

Már az iPhone sem úgy fogy, mint régen

Aggódni persze nem kell az Apple miatt, hiszen az eladott készülékek száma csak kis mértékben csökkent, ráadásul a cég még így is több pénzt keresett, mint az előző év hasonló időszakában.

Az Apple nyilvánossá tette a 2017-es év első negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését, ami ugyan (elenyésző) visszaesést mutat a 2016-os adatokhoz képest, de a cég még így is növelte bevételét és nyereségét az előző év hasonló időszakához képest.

Az első negyedéves jelentés szerint az almás cég bevétele 52,9 milliárd dollár volt, ami ha nem is hatalmas, de mindenképpen növekedés a tavalyi első negyedév 50,6 milliárdjához képest. Ebből a haszon 11,03 milliárd dollár, ami szintén túlszárnyalja a 2016 hasonló időszakára eső 10,5 milliárdját.

Az Apple összesen 50,76 millió iPhone-t értékesített január és március között, ami kevesebb, mint egymilliós visszaesés a tavalyi időszak 51,19 milliós eladásához képest. Az iPad biznisz az okostelefonokhoz hasonlóan szintén visszaesett, hiszen az eladások a 2016-os 10,2 millióhoz képest 8,9 millióra csökkentek. Ezzel szemben a Mac-ek értékesítése jól teljesített, hiszen az Apple számítógépeinek eladása a tavalyi első negyedév 4,03 milliós eladásához képest idén 4,19 millióra ugrott.

Tim Cook még az iPhone eladásokban jelentkező visszaesésre is talált magyarázatot. Az Apple ügyvezetője a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a csökkenés főleg arra vezethető vissza, hogy az emberek a még be sem jelentett készülékekről szóló pletykák és hírek miatt inkább kivárnak, annak reményében, hogy pár hónappal később az éppen kapható kínálatnál jobb okostelefonokra csaphatnak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik